ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Μέρκελ για την επίθεση στην οικία του γερμανού πρέσβη

08:18 - 30 Δεκ 2013 | Συνεντεύξεις
Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Μέρκελ για την επίθεση στην οικία του γερμανού πρέσβη
Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την τρομοκρατική επίθεση στην οικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη τόσο του ιδίου και της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού και διαβεβαίωσε πως στην υπόθεση θα χυθεί φως και οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Επίσης, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους τρομοκράτες να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι το μόνο για το οποίο δεν νοιάζονται οι τρομοκράτες είναι η Ελλάδα. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, επισήμανε από την πλευρά της ότι στόχος των δραστών είναι η αποσταθεροποίηση, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, καθώς και να πληγεί η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

Σταϊνμάγερ: Τίποτε δεν μπορεί να χαλάσει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών

Ευτυχής για το γεγονός ότι ουδείς υπέστη κάποια ζημία κατά την επίθεση εναντίον της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος τόνισε ότι τίποτε δεν μπορεί να χαλάσει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τη γρήγορη αντίδρασή τους, ενώ σημείωσε ότι το περιστατικό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το Βερολίνο, το οποίο, όπως είπε, δεν θεωρεί ότι οτιδήποτε μπορεί να δικαιολογήσει την επίθεση.

«Είμαι πολύ ευτυχής που κατά την επίθεση εναντίον της κατοικίας του πρέσβη μας στην Αθήνα ουδείς υπέστη κάποια ζημία. Αυτό είναι ένα περιστατικό το οποίο παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Τίποτα, αλλά απολύτως τίποτα, δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια επίθεση κατά ενός εκπροσώπου της χώρας μας.

Οι δράστες, όμως, δεν θα καταφέρουν να χαλάσουν τις καλές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας και μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Βενιζέλο για τη γρήγορη αντίδρασή τους. Μας διαβεβαίωσαν ότι θα ενδυναμώσουν τα μέτρα ασφαλείας και ότι θα κάνουν το παν ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να τους αποδοθούν ευθύνες» αναφέρει στην δήλωσή του ο κ. Σταϊνμάγερ και επισημαίνει ότι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Βενιζέλο, αλλά και τον πρέσβη της χώρας του στην Αθήνα, Βόλφγκανγκ Ντολντ.

Ντολτ: Δεν θα υπάρξει διατάραξη των σχέσεων

Τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει διατάραξη των «στενών και φιλικών σχέσεων» μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας εξέφρασε ο γερμανός πρέσβης Βόλφγκανγκ Ντολτ μετά την επίθεση με πυροβολισμούς τα ξημερώματα στην κατοικία του.  

«Επίσης», πρόσθεσε, «δεν θα επιτευχθεί η αναστροφή της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας ούτε και η δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας».

Τέλος, ο κ. Ντολτ ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία και την κυβέρνηση για την άμεση αντίδρασή τους μετά την επίθεση και το ενδιαφέρον που επέδειξαν. 

Έξι προσαγωγές για την ένοπλη επίθεση

Έξι προσαγωγές υπόπτων έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την περιοχή του Χαλανδρίου για την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα, στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι δράστες χρησιμοποίησαν καλάσνικοφ και έχουν ριφθεί δεκάδες σφαίρες. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο αστυνομικός φρουρός στο σπίτι του Γερμανού διπλωμάτη, οι δράστες ήταν τέσσερα άτομα, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον του σπιτιού χωρίς να στοχεύσουν ή να πειράξουν τον ίδιο και οι σφαίρες πήγαν όλες στον τοίχο, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή ζημιές στην κατοικία.
Ο αστυνομικός δήλωσε ότι δεν αντέδρασε, γιατί απέναντι είναι κατοικίες και υπήρχε κίνδυνος για τραυματισμούς πολιτών. Οι δράστες μετά τους πυροβολισμούς έφυγαν από την οδό Χίου, προς την οδό Αποστολοπούλου.
Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας και στο σημείο έφτασαν περιπολικά και άλλες αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή, ενώ έγινε άμεσα μια προσαγωγή και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες πέντε που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που έχει αναλάβει την υπόθεση, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής αν έχουν σχέση με την επίθεση.

Με τον Γερμανό πρέσβη επικοινώνησε τηλεφωνικά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, που επίσης τηλεφώνησε στον κ. Ντολτ.
Οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ παραμένει αποκλεισμένη η περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη είχε σημειωθεί και από τη 17 Νοέμβρη, την Κυριακή 16 Μαΐου του 1999, όπου εκτοξεύτηκε ρουκέτα που καρφώθηκε στη στέγη. Τοτε ήταν και η πρώτη φορά που βρέθηκαν ίχνη της οργάνωσης, αφού είχαν εντοπιστεί κηλίδες αίματος του χειριστή του εκτοξευτήρα.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ 

Την απόλυτη καταδίκη του για το συμβάν της τρομοκρατικής επίθεσης με πυροβολισμούς κατά της γερμανικής πρεσβευτικής κατοικίας στο Χαλάνδρι, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί με τον Γερμανό πρέσβη Β.Ντολτ.
Αυτή την ώρα, κατόπιν εντολών του κ. Βενιζέλου, βρίσκεται στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.
Όπως ανέφερε στον κ. Ντολτ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την απόλυτη καταδίκη της σημερινής άνανδρης τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ήμερες πριν την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες σύντομα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:18 - 30 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.