ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεν: Οι ρυθμίσεις της τρόικας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ

15:37 - 08 Ιαν 2014 | Ειδήσεις
Στην ικανοποιητική λειτουργία της τρόικας αναφέρεται σε απάντηση που παρέσχε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, τονίζοντας πως ο θεσμός πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για το άμεσο μέλλον.

Ο Ελληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από την Κομισιόν να απαντήσει κατά πόσο «εκφράζονται σήμερα απόψεις, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή του ΔΝΤ στη λήψη αποφάσεων οργάνων της ΕΕ, είναι αρνητική για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει πλέον να παύσει».

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Χουντή ο Φιλανδός Επίτροπος σημειώνει πως η χρηματοδοτική συνδρομή στα κράτη μέλη τη ΕΕ χρηματοδοτήθηκε από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης για κάθε πρόγραμμα. Συνεπώς, η διαδικασία λήψης αποφάσεων διέφερε ανάλογα με τον μηχανισμό χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην Λετονία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία δόθηκε στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών (από τον προϋπολογισμό της ΕΕ), η οποία προβλέπει λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο βάσει πρότασης της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν η Ελλάδα επωφελήθηκε από κονδύλια τα οποία διοχετεύθηκαν μέσω της Δανειακής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα/του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και οι τελικές αποφάσεις χρηματοδότησης λήφθηκαν στο Eurogroup. Ομοίως, το πρόγραμμα για την Κύπρο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τελικές αποφάσεις λήφθηκαν από το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έλαβαν οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης, ο οποίος προϋποθέτει απόφαση του Συμβουλίου βάσει πρότασης της Επιτροπής.

«Το ΔΝΤ δεν διαθέτει κανέναν επίσημο ρόλο στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων της ΕΕ ή της ζώνης του ευρώ και τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ έχουν εξουσία χορήγησης χρηματοδοτικής βοήθειας σε μία χώρα. Η συνεργασία στο πλαίσιο της τρόικας έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για τον σκοπό αυτό. Οι ρυθμίσεις της τρόικας λειτουργούν ικανοποιητικά και πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για το άμεσο μέλλον», υπογραμμίζεται στην απάντηση του Επιτρόπου Ρεν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.