ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στρατηγική έντασης από την Τουρκία - Στην κυπριακή ΑΟΖ τουρκικό ερευνητικό σκάφος

15:11 - 10 Ιαν 2014 | Ειδήσεις
Σε ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου προβαίνει η Τουρκία με τη δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους «Barbaros Hayrettin Pasa».
Με βάση τα ραντάρ, το πλοίο κινήθηκε χθες μεταξύ του κόλπου της κατεχόμενης Μόρφου και των ακτών της Τουρκίας στην περιοχή Αναμούρι.
Το πλοίο έχει για 17 ημέρες διεξάγει έρευνες στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου (εισήλθε μέχρι και στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ), τώρα συνεχίζει τις έρευνες βορείως και δυτικά του νησιού.
Η Τουρκία έχει δεσμεύσει τις περιοχές αυτές μέχρι την 30ή Ιανουαρίου 2014 και το «Μπαρμπαρός» θα φθάσει μέχρι και λίγο έξω από τη χερσόνησο του Ακάμα. Σημειώνεται πως στην προηγούμενη φάση, το τουρκικό σκάφος ήταν ορατό κάποιες ημέρες από την παραλία του Πρωταρά.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η θέση της Τουρκίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18″E.».
 
Η Τουρκία απέκτησε τα προηγούμενα χρόνια  δύο ερευνητικά πλοία. Αγόρασε το ένα, το μετονομασθέν σε «Barbaros Hayrettin Pasa», από νορβηγική εταιρεία και πριν το Φεβρουάριο του 2013 καθέλκυσε ένα μικρότερο, τουρκικής κατασκευής ερευνητικό πλοίο, το «TUBITAK Marmara». Η κινήσεις αυτές εντάσσονται σε μια στρατηγική της Άγκυρας να κατοχυρώσει αμφισβητήσεις της στην Ελληνική και Κυοριακή ΑΟΖ. Άλλωστε η Άγκυρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να στείλει δικό της σκάφος στις περιοχές για τις οποίες έχει ανακοινώσει έρευνες και να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Γι΄ αυτό και στην αρχή του 2913, σε σχέση με τις κινήσεις της Τουρικίας στην ΑΟΖ του Καστελλόριζου η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε με ρηματική διακοίνωση(note verbale) προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ,  «άκυρες» και παράνομες με βάση το Διεθνές Δίκαιο τις «άδειες» για έρευνες υδρογοναθράκων που εξέδωσε η Τουρκία τον Απρίλιο προς την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Αθήνα στο γεγονός ότι η Ρόδος και το «νησιωτικό σύμπλεγμα» του Καστελορίζου έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες - άρα υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) - όπως όλες οι εδαφικές περιοχές. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι τέσσερα από τα οικόπεδα που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Απριλίου 2012 (συγκεκριμένα τα 5033, 5034, 5035 και 5028) αφορούν περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:23 - 10 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.