ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Εργασίας: Η ανεργία θα αρχίσει φέτος να μειώνεται- Προγράμματα "διαβατήριο" για άνεργους και νέους- 30 χιλ. θέσεις εργασίας θα φέρει η μείωση ασφαλιστικών εισφορών

01:01 - 17 Ιαν 2014 | Ειδήσεις
Υπ. Εργασίας: Η ανεργία θα αρχίσει φέτος να μειώνεται- Προγράμματα "διαβατήριο" για άνεργους και νέους- 30 χιλ. θέσεις εργασίας θα φέρει η μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Σε μια περίοδο που η μέγγενη της ανεργίας συνθλίβει τα πιο παραγωγικά τμήματα του πληθυσμού, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει για τους επόμενους μήνες προγράμματα για την απασχόληση 74.000 ανέργων και την είσοδο στην αγορά εργασίας περίπου 230.000 νέων έως 24 ετών. Τα προγράμματα περιέγραψε ο Γιάννης Βρούτσης, σε ομιλία του, σε ημερίδα κατά της ανεργίας.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, «τους πρώτους μήνες του 2014 θα προκηρυχθούν άμεσα προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκ ευρώ που θα ωφελήσουν περίπου 74.000 ανέργους».

 

Εστίασε στο νέο πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee) της ΕΕ με το οποίο θα δοθεί -όπως είπε- η δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, περίπου 230.000 νέοι έως 24 ετών, όσοι δηλαδή είναι οι νέοι που αυτή τη στιγμή ούτε εργάζονται, αλλά ούτε συμμετέχουν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 340 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 170 προέρχονται από το ειδικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρωτοβουλία των Νέων και τα υπόλοιπα 170 από το νέο ΕΣΠΑ.

vroutsis160114

Η δράση θα αφορά είτε την απευθείας προσφορά εργασίας, είτε τη στοχευμένη ενίσχυση των προσόντων των συμμετεχόντων με κατάρτιση, μαθητεία ή περαιτέρω εκπαίδευση, προκειμένου να πετύχουν την είσοδό τους στην απασχόληση.

 

Επίσης, ο κ. Βρούτσης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ανεργία έχει πλέον προσεγγίσει το ανώτερο σημείο του κύκλου της και ότι από το 2014 θα αρχίσει να μειώνεται. Για πρώτη φορά όπως τόνισε, εντός του 2013 και ύστερα από 60 μήνες συνεχόμενης αύξησης (ακόμη και τους θερινούς μήνες), το ποσοστό ανεργίας έδειξε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημάδια οριακής αποκλιμάκωσης.

 

Ο ίδιος έθεσε την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας ως κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2014, προαναγγέλλοντας την εντατικοποίηση των ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης εντός του έτους, με την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2020.

 

«Έχουμε ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο με μια μεγάλη γκάμα επιμέρους εξειδικευμένων δράσεων, περιμένουμε τις παρατηρήσεις της Επιτροπής και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέχρι το Μάιο», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

vrout160114

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες έως το 2016

Επιπλέον, ο κ. Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών με ορίζοντα το 2016 να περικοπούν κατά 3,9 μονάδες. Τόνισε ότι η μείωση αυτή θα επιφέρει μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων και τόνωση της ανταγωνιστικότητάς, και αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων. Αναγνώρισε, πάντως, ότι το εγχείρημα αυτό θα είναι δύσκολο καθώς θα πρέπει να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα για να αντιμετωπισθούν οι απώλειες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Ο Υπουργός Εργασίας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, δίνοντας ουτοπικές υποσχέσεις για επαναφορά μισθών και συντάξων στα προ της κρίσης επίπεδα. "Για κάτι τέτοιο χρειάζονται τουλάχιστον 5 δις ευρώ άμεσα, μόνο για τις συντάξεις", υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

vrouts160114

Τελευταία τροποποίηση στις 23:53 - 16 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.