ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων υποσχέθηκε ο Ομπάμα

09:54 - 29 Ιαν 2014 | Συνεντεύξεις
Αυξήσεις μισθών και συντάξεων υποσχέθηκε ο Ομπάμα
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύτηκε να παρακάμψει το Κογκρέσο και να αναλάβει μόνος του δράση προκειμένου να ενισχύσει τη μεσαία τάξη της Αμερικής, κατά τη διάρκεια της βαρυσήμαντης Oμιλίας για την Κατάσταση του Έθνους, που έδωσε την Τετάρτη.
Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνουν αύξηση του μισθού των ομοσπονδιακών εργαζομένων και τη δημιουργία ενός συστήματος "αποταμίευσης" μέσω του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου γι' αυτούς που συνάπτουν νέες συμβάσεις εργασίας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στα 10,10 δολάρια έναντι των 7,25 που είναι σήμερα.

Ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να επεκτείνει αυτό το μέτρο σε όλους τους εργαζομένους.

"Αυτό θα βοηθήσει οικογένειες. θα δώσει στους πελάτες των επιχειρήσεων περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουν. Δεν περιλαμβάνει κανένα νέο γραφειοκρατικό πρόγραμμα. Συνταχθείτε λοιπόν με την υπόλοιπη χώρα. Πείτε ναι: Δώστε μια αύξηση στην Αμερική!", τόνισε.

Το μέτρο που προτείνει ο Ομπάμα θα συνδέσει επίσης για πρώτη φορά τον ελάχιστο μισθό με τον πληθωρισμό.

Κάλεσε ακόμη της επιχειρήσεις να αυξήσουν μονομερώς τους μισθούς και να προσλάβουν μακροπρόθεσμα ανέργους και να πληρώνουν τις γυναίκες περισσότερα από τα 77 σεντς που κερδίζουν τώρα για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άνδρες, κάτι για το οποίο δήλωσε πως "μας φέρνει σε δύσκολη θέση".

Προσωποποιώντας το θέμα, επαίνεσε τον Τζον Σοράνο, έναν ιδιοκτήτη πιτσαρίας στη Μινεσότα , ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό μαζί με έναν από τους νεαρούς υπαλλήλους του, επειδή αύξησε το μισθό των εργαζομένων του σε 10 δολάρια την ώρα.

"Ζητώ περισσότεροι επικεφαλής επιχειρήσεων στην Αμερική να ακολουθήσετε το παράδειγμα του Τζον και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αυξήσετε τους μισθούς των εργαζομένων σας", δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να παρατείνει τα επιδόματα για 1,6 εκατομμύριο μακροπρόθεσμα ανέργους, τα οποία έληξαν στο τέλος του 2013.

"Χρειάζονται τη βοήθειά μας, αλλά το σημαντικότερο είναι πως αυτή η χώρα τους χρειάζεται μέσα στο παιγνίδι", τόνισε. "Γι' αυτό ζητούσα από τους διευθυντές των επιχειρήσεων να δώσουν μια ευκαιρία σε περισσότερους μακροπρόθεσμα ανέργους, μια νέα δουλειά και μια νέα ευκαιρία για να ζήσουν τις οικογένειές τους.  Απόψε ζητώ από κάθε επιχειρηματικό ηγέτη στην Αμερική να κάνει το ίδιο".

"Αυτό που κατά τη γνώμη μου ενώνει τους ανθρώπους σ' αυτή τη χώρα (...) είναι η απλή και βαθιά πίστη στην ιδέα ότι καθένας μπορεί να τα καταφέρει", δήλωσε ο Ομπάμα δίνοντας πολλά παραδείγματα του σχεδίου του να τονώσει την ανάκαμψη μετά την ύφεση του 2007-2009.

Μιλώντας για "το χαμηλότερο εδώ και πέντε χρόνια ποσοστό ανεργίας" και για "μια αγορά ακινήτων που ανακάμπτει", ο Ομπάμα δήλωσε πως είναι "πεπεισμένος ότι αυτή η χρονιά μπορεί να είναι χρονιά δράσης για τις ΗΠΑ".

Υπογράμμισε πάντως πως, "ακόμη και σε πλήρη ανάκαμψη, υπερβολικά πολλοί Αμερικανοί εργάζονται σκληρότερα από πριν μόνο και μόνο για να τα βγάλουν πέρα" και δήλωσε πως η αποστολή της κυβέρνησης είναι "να ανατρέψει αυτή την τάση".

Αναφερόμενος σε μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές του, τις μεταρρυθμίσεις γύρω από το μεταναστευτικό, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό. "Ας κάνουμε φέτος πραγματικότητα τις μεταρρυθμίσεις γύρω από τη μετανάστευση", είπε κατά την ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος.
Η δημοκρατική κυβέρνηση και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν αρχίσει από το 2011 μια αντιπαράθεση που έφθασε στην κορύφωσή της τον Οκτώβριο, με τη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για πάνω από δύο εβδομάδες.

Έκτοτε επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς προσανατολισμούς, όμως επαπειλούνται και άλλες κρίσεις, όπως σχετικά με μια πολλοστή αύξηση της οροφής του χρέους.

Πολλά μέλη του Κογκρέσου έχουν κατά νου κυρίως το προσωπικό τους μέλλον: ολόκληρη η Βουλή και το ένα τρίτο της Γερουσίας θα αντικατασταθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι Δημοκρατικοί σύμμαχοι του Ομπάμα δεν φαίνεται να έχουν ξεκινήσει καλά για να ξανακερδίσουν μια πλειοψηφία.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέινερ δήλωσε πως "έπειτα από πέντε χρόνια (στην εξουσία), ο πρόεδρος Ομπάμα είναι φανερό πως έχει έλλειμμα ιδεών. Με λίγες προτάσεις που υποστηρίζονται από τα δύο κόμματα, οι Αμερικανοί άκουσαν ένα πρόεδρο που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ιδεολογία παρά να βρει μια λύση στα προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους".

"Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι τα έχουν χαμένα επειδή οι πολιτικές του προέδρου τους κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη", υποστήριξε από την πλευρά της η Κάθι Μακμόρις Ρότζερς, βουλευτής στην οποία είχε ανατεθεί να διατυπώσει την "απάντηση" των ρεπουμπλικάνων στην ομιλία του Ομπάμα.

Καταφέρθηκε επίσης εναντίον της μεταρρύθμισης της υγειονομικής ασφάλισης στην οποία προχώρησε ο πρόεδρος, η εκκίνηση της κεντρικής πτυχής της οποίας σηματοδοτήθηκε το φθινόπωρο από σοβαρές αποτυχίες.

Όπως συμβαίνει συχνά με τις προεδρικές ομιλίες για την κατάσταση της Ένωσης, τα διεθνή ζητήματα εθίγησαν εν συντομία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν την Αλ-Κάιντα "στο δρόμο της ήττας", αλλά "η απειλή εξελίχθηκε" και οργανώσεις που συνδέονται μαζί της ριζώνουν αλλού, όπως στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Ιράκ και το Μαλί, προειδοποίησε ο πρόεδρος.

Σχετικά με το Ιράν, επανέλαβε πως θα ανττάξει το βέτο του σε οποιεσδήποτε κυρώσεις ψηφισθούν από το Κογκρέσο όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την Ουκρανία, θέατρο μιας βίαιης πολιτικής κρίσης, ο Ομπάμα υπογράμμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπεραπιστούν "την αρχή ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα και ειρηνικά και πρέπει να έχει λόγο σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας".

Ο πρόεδρος επανέλαβε τέλος την έκκλησή του προς το Κογκρέσο να τον βοηθήσει να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κουβα, κάτι που αποτελεί ανεκπλήρωτη υπόσχεση της πρώτης θητείας του.

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.