ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωβουλή: Τα "γυρίζει" τώρα για την τρόικα - "Έγιναν λάθη αλλά ήταν απαραίτητη"

13:50 - 29 Ιαν 2014 | Ειδήσεις
Έγιναν λάθη, αλλά η τρόικα ήταν απαραίτητη και πέτυχε να αποτρέψει την πτώχευση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας, Οτμαρ Κάρας, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθήνα με στόχο να αποτιμήσει την εφαρμογή του Μνημονίου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ο  κ. Κάρας αναμένεται να αποφύγει να εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, η οποία αναμένεται να τροφοδοτηθεί εκ νέου με την παρουσία της επιτροπής στην Αθήνα. Ενδεικτικό είναι το τι έιπε στην Καθημερινή, εν πολλοίς δικαιολογώντας πολλά από αυτά που έγιναν.
«Ήμασταν αναγκασμένοι να επιδιορθώσουμε το πλοίο εν μέσω καταιγίδας. Και η καταιγίδα δεν έχει ακόμη περάσει. Αλλά σώσαμε το πλοίο. Και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι», σημειώνει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η απουσία των αναγκαίων μηχανισμών εντός της Ε.Ε. κατέστησε αναπόφευκτη την εμπλοκή του ΔΝΤ που διέθετε την τεχνογνωσία. Ο ίδιος, πάντως, σπεύδει να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα βοηθά σε ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

Αλληλεγγύη εντός Ε.Ε.

«Επιθυμώ αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε. Όμως, χρειαζόμαστε εργαλεία για να οργανώσουμε την αλληλεγγύη καλύτερα, και αυτά απαιτούν διαφάνεια, δημοκρατική νομιμοποίηση και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εάν η κοινότητα βοηθά ένα μέλος της που ασθενεί, αυτοί που βοηθούν πρέπει να είναι σίγουροι ότι η βοήθειά τους χρησιμοποιείται σωστά, και αυτοί που τη λαμβάνουν έχουν το δικαίωμα να είναι καλύτερα ενημερωμένοι. Μόνον εάν η διαδικασία είναι διαφανής και εμπλέκονται τα Κοινοβούλια, θα δεχθούν όλοι να προσπαθήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά και ετέθη υπέρ της εμπλοκής του ΔΝΤ.
«Η βοήθεια του ΔΝΤ ήταν απαραίτητη. Στην αρχή της κρίσης η Ε.Ε. δεν διέθετε την τεχνογνωσία του ΔΝΤ που εδώ και δεκαετίες σχεδιάζει προγράμματα στήριξης προβληματικών χωρών. Και από τη στιγμή που όλα τα μέλη της Ε.Ε. συμμετέχουν στο ΔΝΤ, είχαμε το νομικό δικαίωμα να ζητήσουμε τη βοήθεια του Ταμείου. Είναι επίσης αλήθεια ότι το μερίδιο του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων μειώθηκε από ένα τρίτο που ήταν αρχικά, σε λιγότερο από 10%» είπε.
Ο κ. Κάρας και η αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα συναντηθούν με τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον πρόεδρο και επιτροπές της Βουλής, στελέχη τραπεζών και επιμελητηρίων και εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.
Επίσης, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων και τα Προεδρεία των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Θεσμών και Διαφάνειας, Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, καθώς επίσης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων θα συνεδριάσουν από κοινού με Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αύριο Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014, ώρα 7-9 μ.μ., στην αίθουσα Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαρτίζουν οι εισηγητές της Έκθεσης για το ρόλο και τη λειτουργία της Τρόικα στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ότμαρ Κάρας, ενώ εισηγητές εκ μέρους των άλλων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου είναι οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Χόαγκ Γκοτς, από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Νιλς Τόρβαλντς, από τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Φίλιπ Λάμπερτς, εκ μέρους των Πρασίνων, Γιούργκεν Κλούτε, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, καθώς και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κυρία Ρόδη Κράτσα και κ. Νίκος Χουντής.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.