ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χορός Ρίχτερ στην Κεφαλονιά - Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί

09:43 - 03 Φεβ 2014 | Συνεντεύξεις
Χορός Ρίχτερ στην Κεφαλονιά - Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί
Στους δρόμους βγήκαν οκτώ λεπτά μετά τις πέντε τα ξημερώματα της Δευτέρας οι πολίτες της Κεφαλονιάς, μετά από νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,7 Ρίχτερ που έπληξε το νησί.

Η ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας έδειξε ότι η ισχυρότατη δόνηση έπληξε τον ίδιο εστιακό χώρο -12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αργοστολίου- με τον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας.

Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος, 13,7 χιλιόμετρα. Το Γερμανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο υπολόγισε το σεισμό στα 5,8 Ρίχτερ. Στις 5.16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Στις 5.43 σημειώθηκε μετασεισμός εντάσεως 3,5 Ρίχτερ και στις 5.51 μετασεισμός 3,9 Ρίχτερ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος σεισμός, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου ήταν 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σε επίσημες δηλώσεις της, η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ιστιτούτου, Μαρία Σαχπαζή, είπε:

"Έχει ενεργοποιηθεί μεγάλος χώρος, ολόκληρη η περιοχή, υπάρχουν πολλά ρήγματα που είναι κοντά το ένα στο άλλο. Φαίνεται να είναι μετασεισμός. Είμαστε σε επιφυλακή".

Σωρεία προβλημάτων

Στην πόλη του Ληξουρίου εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές, ενώ σε πολλά σημεία του νησιού δεν υπάρχει ρεύμα και νερό.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στο Νοσοκομείο της πόλης, όπου κατέρρευσε ένας κεντρικός μαντρότοιχος, με αποτέλεσμα να μην χορηγηθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες που έφτασαν επί τόπου.

Ο διοικητής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, Δ. Μαρκάτος, ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στο εσωτερικό του Νοσοκομείου, καθώς λειτουργεί κανονικά η νέα πτέρυγα.

Ζημιές υπέστη η προβλήτα του λιμανιού στο Ληξούρι. Ο νέος ισχυρός σεισμός επιδεινώνει τα ήδη καταπονημένα κτίρια.Σύμφωνα με πολίτες της Κεφαλονιάς, πολλές είναι οι υλικές ζημιές και οι μικροτραυματισμοί. Οι καιρικές συνθήκες στην Κεφαλονιά είναι δύσκολες, καθώς υπάρχει βροχόπτωση και κρύο.

Διχογνωμία σεισμολόγων

Ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά, χαρακτήρισε ισχυρότατη τη δόνηση, σημειώντας ότι πρόκειται για νέο σεισμό και όχι μετασεισμό του προηγούμενου, που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος.

Η εστία αυτή, πρόσθεσε, ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

"Το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα έφτασε στα όρια κατάρρευσης", δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κ. Λέκκας, αναφέροντας ότι εκεί όπου βρισκόταν έπεσε ένας τοίχος.

Συμπλήρωσε ότι "ξεκινάμε από το σημείο μηδέν", ενώ υπογράμμισε ότι "η ιδιομορφία της δόνησης ήταν τελείως διαφορετική από την πρώτη δόνηση".

Στον αντίποδα, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης τόνισε ότι "πρόκειται για μεγαλύτερο μετασεισμό, τον οποίο περιμέναμε", επισημαίνοντας ότι προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Ο ίδιος είπε ότι η δόνηση ήταν έντονη, ωστόσο συμβούλεσυσε τον κόσμο να μην πανικοβάλεται. Χαρακτήρισε δε φυσιολογική την ακολουθία των μετασεισμών που ακολούθησαν.

"Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο", δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού.

"Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή, όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός, τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο" σημείωσε.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι " τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ισχυρό μετασεισμό". Προειδοποόησε ότι τις επόμενες 2-3 ημέρες θα υπάρξει έντονη σεισμική δραστηριότητα, συνιστώντας ψυχραιμία.

Ο δήμαρχος της Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, ανέφερε ότι έπεσε ο τοίχος του Νοσοκομείου στο Ληξούρι, ενώ σχολίασε ότι ο κόσμος δεν πανικοβλήθηκε, καθώς έχει μάθει να ζει με τους σεισμούς.

Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο βουλευτών, που μετέβη για να επιθεωρήσει τα προβλήματα της περιοχής.

Ο σεισμός ταρακούνησε τη Δυτική Ελλάδα

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σεισμική δόνηση ξύπνησε τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.