ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δέσμη 7 βελτιωτικών μέτρων για τους αγρότες ανακοίνωσε η κυβέρνηση- Ανικανοποίητοι οι αγρότες

17:56 - 06 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Δέσμη 7 βελτιωτικών μέτρων για τους αγρότες ανακοίνωσε η κυβέρνηση- Ανικανοποίητοι οι αγρότες
Βελτιωτικές προτάσεις για τη φορολογία των αγροτών αποφασίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των αγροτών, οι οποίοι είχαν δώσει διορία έως το μεσημέρι της Πέμπτης, στους αρμόδιους κυβερνητικούς θεσμούς, για κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων και άλλων σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το κόστος παραγωγής.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, στοιχεία εσόδων- εξόδων υποχρεούνται να τηρούν όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

 

Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία.

agrotes-trakte060214

Για τα πέντε πρώτα χρόνια, οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

 

Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

 

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

 

Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

 

Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος, θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

mploko060214

Ανικανοποίητοι οι αγρότες 

«Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους αγρότες δεν απαντούν στα βασικά αιτήματα μας συνεχίζουμε τον αγώνα κανονικά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας. Όπως τόνισε οι εξαγγελίες έγιναν «για τα μάτια του κόσμου και για επικοινωνιακούς λόγους» και δεν απαντούν σε δυο βασικά ζητήματα: στην μείωση του κόστους παραγωγής και στο αίτημα για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στα 20 χιλ ευρώ συν 5χιλ ευρώ για κάθε παιδί.

 

Ανάλογο ήταν και το κλίμα στο μπλόκο της Νίκαιας μεταξύ των αγροτών που βρέθηκαν εκεί, προκειμένου να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένη συνάντηση με φορείς της πόλης και της περιοχής. Την ενημέρωση έκανε ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι, μεταξύ των φορέων που παρέστησαν στην συνάντηση ήταν- και μάλιστα με δυναμική παρουσία-και εκπρόσωποι των Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ, οι οποίο σε παλαιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις είχαν βρεθεί «απέναντι» στους αγρότες. 

 

Οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις συναντήσεις που έχουν ζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς των κομμάτων ενώ, ιδιαίτερη σημασία, αποδίδουν στην πρόσκληση που έχουν απευθύνει προς πολίτες και μαζικούς φορείς ώστε την Κυριακή να προσέλθουν στον κόμβο Νίκαιας προκειμένου να πραγματοποιηθεί παλλαϊκό συλλαλητήριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:00 - 06 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.