ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενοχή 5 διοικητών ταμείων ζητά ο εισαγγελέας για την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή

13:45 - 17 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Ενοχή 5 διοικητών ταμείων ζητά ο εισαγγελέας για την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή
Την ενοχή πέντε διοικητών ασφαλιστικών ταμείων και των εκπροσώπων της Ακρόπολης Χρηματιστηριακής που κατηγορούνται για εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων ζήτησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο εισαγγελέας Σοφοκλής Λογοθέτης αναφορικά με το αδίκημα της απάτης.

Πρόκειται για τους Αγάπιο Σημαιοφορίδη, Παναγιώτα Καραδήμα, Παναγιώτη Δεμέστιχα, Γεράσιμο Κονιδάρη και Κωνσταντίνο Χρηστίδη. Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την ενοχή και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα των στελεχών της Acropolis, Γιώργου Αποστολίδη και Θεόδωρου Πρινιωτάκη, αλλά και του Γιώργου Παπαμαρκάκη της ΝΑΜ.

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες της απιστίας καθώς και της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Σε σχέση με το δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ, ζήτησε την αθωότητα των επικεφαλής των ταμείων ως προς την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, με βασικό σκεπτικό ότι η απιστία "απορροφήθηκε" από την απάτη.

Αντιθέτως ζήτησε την ενοχή για απάτη και αυτουργία σε απάτη, των στελεχών της Acropolis, καθώς και την ενοχή για άμεση συνεργεία των Γιώργου Παπαμαρκάκη, Αβραάμ Σαββίδη και Χαράλαμπου Αδαμόπουλου, καθώς και για απλή συνεργεία του Νικόλαου Μπουγου της Hypo.

Επίσης πρότεινε να κηρυχθεί αθώος ο Ευγένιος Παπαδόπουλος, ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, για την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

http://www.star.gr/publishingimages/2013/05/270513214535_5525.jpg

Το σκεπτικό του εισαγγελέα

Στην αρχή της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας τόνισε ότι το συγκεκριμένο προϊόν ομολόγου δεν είναι μεμπτό αλλά προτιμητέο καθώς δεν εγγράφεται στο δημόσιο χρέος της χώρας πρόσθεσε όμως ότι μεμπτή είναι η συναλλαγή η αλυσίδα της οποίας ήταν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους:

"Όλοι είχαν συννενοηθεί μεταξύ τους και οι διαπραγματεύσεις έγιναν εξωθεσμικά σε κοινωνικές συναντήσεις" τόνισε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι οι διοικητές των ταμείων άφησαν να αγοράσουν το σύνθετο ομόλογο στο 100% της αξίας του ενώ μπορούσαν να το αγοράσουν σε επωφελέστερη τιμή. Εξέφρασε μάλιστα την απορία του για την ταχύτητα της συναλλαγής αφού όπως σημείωσε σε μία ώρα το σύνθετο ομόλογο άλλαξε πολλά χέρια με υψηλές προμήθειες.

Κατηγορούμενοι: Πρωτοφανής η πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού

Για ελλιπή τεχνική κατάρτιση κάνει λόγο η πλευρά των κατηγορουμένων  που χαρακτηρίζει πρωτοφανή την εισαγγελική πρόταση για τα δομημένα ομόλογα, αρνούνται όσα τους αποδίδονται, αναφέρουν ότι η πρακτική αυτή είναι συνήθης στις αγοραπωλησίες αυτού του είδους και επιφυλάσσονται στις απολογίες να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους.
Σημειώνουν δε πως προτείνονται σημαντικές ποινές για το μοναδικό ομόλογο που θα απέφερε κέρδη στα κρατικά ταμεία την ώρα που όλα τα ομόλογα του κράτους θεωρούνται μη αξιόπιστα ενώ επισημαίνεται ότι η πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την FSA.

 

Γ.Α.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:09 - 17 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.