ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δίκη Ομολόγων: "Η πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού αμφισβητεί την παγκόσμια συναλλακτική πρακτική", λένε οι κατηγορούμενοι

01:01 - 18 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Δίκη Ομολόγων: "Η πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού αμφισβητεί την παγκόσμια συναλλακτική πρακτική", λένε οι κατηγορούμενοι
Φουντώνει η διαμάχη με αιχμή την υπόθεση των ομολόγων, που αγόρασαν τρία ασφαλιστικά ταμεία από την ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ την περίοδο 2006- 2007 μετά και την ανακοίνωση της πρότασης του εισαγγελέα της έδρας, με την οποία ζητείται καταδίκη των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Για ελλιπή τεχνική κατάρτιση κάνουν λόγο η πλευρά των κατηγορουμένων, αλλά και κύκλοι της αγοράς, που χαρακτηρίζουν πρωτοφανή την εισαγγελική πρόταση για τα δομημένα ομόλογα. Μάλιστα, παραπέμπουν στην απόφαση των εποπτικών αρχών της Μεγάλης Βρετανίας (Financial Services Authority, Serious Organized Crime Agency (SOCA) και των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission), όπου γνωμοδότησαν για το θέμα μετά από σχετική καταγγελία της ΑΔΕΔΥ, όταν είχε ξεσπάσει η υπόθεση. «Αμφισβητείται η ακεραιότητα διεθνών εποπτικών αρχών» σημειώνουν αρμόδιες πηγές μιλώντας στο "R"

acropolis170214

Κατά τις ίδιες πηγές, "έλαβαν καταγγελίες από την ΑΔΕΔΥ, πανομοιότυπες με το μετέπειτα κατηγορητήριο και τις οποίες και οι δυο ελεγκτικές αρχές τις θεώρησαν παντελώς αβάσιμες. Αμφισβητείται, συνεπώς, με την εισαγγελική πρόταση η παγκόσμια συναλλακτική πρακτική με χιλιάδες τέτοιες συναλλαγές, που γίνονται καθημερινά παγκοσμίως".

 

Παράλληλα σημειώνουν ότι "αμφισβητείται η αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου με τον ισχυρισμό ότι τα Ομόλογα είχαν εκδοθεί υπερτιμημένα κατά τον χρόνο της έκδοσής τους", ενώ τονίζουν ότι οποιοδήποτε κράτος έκανε κάτι τέτοιο, θα διακινδύνευε να υποστεί επιζήμιες συνέπειες στην αξιοπιστία του ως εκδότη αλλά και στην καλή του πίστη.

 

Νομικοί κύκλοι των κατηγορουμένων επισημαίνουν ότι καταδικάζεται επιλεκτικά μια συναλλαγή χωρίς να καταδικάζονται παρόμοιες συναλλαγές Ελληνικών Τραπεζών, ενώ υπογραμμίζουν ότι αν τα Ταμεία διακρατούσαν τα δομημένα ομόλογα όχι μόνο θα ενέγραφαν κέρδη, αλλά θα απέφευγαν και το κούρεμα του PSI+ καθώς πρόκειται για ομόλογα που διέπονταν από το αγγλικό δίκαιο.

acropoli170214

Η εισαγγελική πρόταση

Σημειώνεται ότι την ενοχή πέντε διοικητών ασφαλιστικών ταμείων και των εκπροσώπων της Ακρόπολης Χρηματιστηριακής που κατηγορούνται για εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων ζήτησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο εισαγγελέας Σοφοκλής Λογοθέτης αναφορικά με το αδίκημα της απάτης.

 

Πρόκειται για τους Αγάπιο Σημαιοφορίδη, Παναγιώτα Καραδήμα, Παναγιώτη Δεμέστιχα, Γεράσιμο Κονιδάρη και Κωνσταντίνο Χρηστίδη. Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την ενοχή και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα των στελεχών της Acropolis, Γιώργου Αποστολίδη και Θεόδωρου Πρινιωτάκη, αλλά και του Γιώργου Παπαμαρκάκη της ΝΑΜ. Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες της απιστίας καθώς και της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

 

Σε σχέση με το δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ, ζήτησε την αθωότητα των επικεφαλής των ταμείων ως προς την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, με βασικό σκεπτικό ότι η απιστία "απορροφήθηκε" από την απάτη.

 

Αντιθέτως, ζήτησε την ενοχή για απάτη και αυτουργία σε απάτη, των στελεχών της Acropolis, καθώς και την ενοχή για άμεση συνεργεία των Γιώργου Παπαμαρκάκη, Αβραάμ Σαββίδη και Χαράλαμπου Αδαμόπουλου, καθώς και για απλή συνεργεία του Νικόλαου Μπουγου της Hypo. Επίσης πρότεινε να κηρυχθεί αθώος ο Ευγένιος Παπαδόπουλος, ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, για την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

acrop170214

Το σκεπτικό του εισαγγελέα

Στην αρχή της αγόρευσής του, ο εισαγγελέας τόνισε ότι το συγκεκριμένο προϊόν ομολόγου δεν είναι μεμπτό αλλά προτιμητέο καθώς χρηματοδοτεί τη χώρα με όρους ευνοϊκούς, καθώς συνδυάζεται με συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίου (swap), δεν εγγράφεται στο δημόσιο χρέος της χώρας.

 

"Γι' αυτό υπάρχει εύνοια, όχι προτροπή για το προϊόν" είπε και συμπλήρωσε: "Εάν ξέρει (η Πολιτεία) τι είναι (το προϊόν) μπορεί να αποκομίσει κέρδη". Ωστόσο πρόσθεσε ότι μεμπτή είναι η συγκεκριμένη συναλλαγή η αλυσίδα της οποίας ήταν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Ο ίδιος, εξέφρασε απορία για το ύψος των προμηθειών, που έφτασαν τα 20 εκατομμύρια: «Όλοι είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους και οι διαπραγματεύσεις έγιναν εξωθεσμικά σε κοινωνικές συναντήσεις" τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι οι διοικητές των ταμείων άφησαν να αγοράσουν το σύνθετο ομόλογο στο 100% της αξίας του ενώ μπορούσαν να το αγοράσουν σε επωφελέστερη τιμή. Εξέφρασε, μάλιστα, την απορία του για την ταχύτητα της συναλλαγής αφού όπως σημείωσε σε μία ώρα το σύνθετο ομόλογο άλλαξε πολλά χέρια με υψηλές προμήθειες.

 

Γ.Α.

acropo170214

Τελευταία τροποποίηση στις 01:20 - 18 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.