ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: «Διάψευση των ελπίδων» της κυβέρνησης Σαμαρά από το Eurogroup

14:45 - 18 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Bloomberg: «Διάψευση των ελπίδων» της κυβέρνησης Σαμαρά από το Eurogroup
Για «διάψευση των ελπίδων» της κυβέρνησης Σαμαρά από το Eurogroup που αρνήθηκε να δεσμευτεί για αποφάσεις όσον αφορά το ελληνικό χρέος πριν τις Ευρωεκλογές, στις οποίες - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - αναμένεται να επικρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει λόγο δημοσίευμα του Bloomberg.
Το άρθρο αναφέρει πως ο πρόεδρος του Σώματος, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως όποιες αποφάσεις για το χρέος θα πρέπει να περιμένουν ως τον Αύγουστο, διακινδυνεύοντας να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία στην Ελλάδα, η οποία ευελπιστούσε σε στήριξη των ευρωπαίων εταίρων καθώς φαίνεται να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, συμφώνησαν τον Νοέμβριο του 2012 να σκεφτούν το ενδεχόμενο διευκολύνσεων για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να ελαφρυνθεί το βάρος του ελληνικού χρέους – μια δέσμευση που δεν φαίνεται να βιάζονται να εκπληρώσουν πριν έχουν καθαρή εικόνα.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να βιαστούμε για ένα νέο πρόγραμμα ή για αποφάσεις, βασισμένοι σε στοιχεία της Eurostat που δεν θα είναι οριστικά πριν το τέλος Απριλίου» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με τους συμφωνηθέντες όρους ως τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο χρονικός ορίζοντας υπονομεύει την σταθερότητα της κυβέρνησης Σαμαρά η οποία διαθέτει πλειοψηφία τριών εδρών, τη στιγμή που βαρύνεται με τα δεδομένα εξαετούς ύφεσης και με ανεργία 28%.

Παράλληλα το πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά ρευστό, αφού οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στήριξε τον πρόεδρο του Eurogroup τονίζοντας ότι «είναι πολύ νωρίς» για να συζητηθεί νέα βοήθεια για την Ελλάδα. «Προχωρούμε βήμα, βήμα» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Το χρέος πρέπει να μειωθεί αλλά το ζήτημα είναι ποιος θα το κάνει και πως θα γίνει αυτό» σημείωσε από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πως «η συζήτηση πρέπει να αρχίσει αμέσως αφού η Eurostat επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία». «Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις» υπογράμμισε.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.