ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα νέα τσουχτερά πρόστιμα μείωσαν τη "μαύρη" εργασία

18:00 - 20 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Τα νέα τσουχτερά πρόστιμα μείωσαν τη "μαύρη" εργασία
Κάμψη παρουσίασε η αδήλωτη εργασία λόγω των νέων τσουχτερών προστίμων ( 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο), όπως προέκυψε από τους ελέγχους κατά την περίοδο από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014 που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, ελέγχθηκαν 7.878 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 49.126 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.063 που απασχολούνταν αδήλωτοι σε 684 επιχειρήσεις( ποσοστό 8,68%). Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 10.839.987 ευρώ.

mau200214

Όπως επισημαίνεται στην σχετική έκθεση των ελεγκτών, η πλειοψηφία των ελέγχων είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στοχευμένοι σε κλάδους που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, όπως : Επισιτιστικά επαγγέλματα, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία και Υπηρεσίες Ασφαλείας.

 

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι « οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων.

 

Οι θετικές αυτές εξελίξεις αντανακλώνται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιανουάριο του 2014, τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση, για πρώτη φορά απο το 2009 μέχρι σήμερα. Αυτό είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», αλλά και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.