ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πεδίο συγκρούσεων η Κριμαία - Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Ρωσίας

14:00 - 27 Φεβ 2014 | Συνεντεύξεις
Πεδίο συγκρούσεων η Κριμαία - Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Ρωσίας
Θέατρο κλιμακούμενης έντασης έχει γίνει η Κριμαία, με τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας να βράζουν μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς: Ένοπλοι, όπως φαίνεται από το φιλορωσικό τμήμα του ουκρανικού πληθυσμού, κατέλαβαν τα κτίρια της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης την ώρα που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνουν την «ετοιμότητά» τους.

Η ουκρανική αστυνομία τέθηκε σε υψηλό συναγερμό ενώπιον της κατάληψης του Κοινοβουλίου στην Κριμαία, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αναφορές μιλούν για περίπου 60 ενόπλους που εισέβαλαν στα δύο κτίρια, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Οι πρώτες αναφορές εμφανίζουν πιθανότερο το ενδεχόμενο να πρόκειται για φιλορώσους διαδηλωτές. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή για να «αποτραπούν εξτρεμιστικές ενέργειες».
Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι στα δύο κτίρια κυματίζει η ρωσική σημαία. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες και πορτοκαλί κορδέλες (σύμβολο της νίκης της Ρωσίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο) και ανέβασαν πανό που έγραφε «η Κριμαία είναι Ρωσία».
Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία», λέγοντας πως η κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία έγινε από «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές». Δόθηκε διαταγή να ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών», ενώ προειδοποίησε πως κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων έξω από τη βάση της Σεβαστούπολης θα εκληφθεί ως πράξη επίθεσης.

Λίγο πέραν των συνόρων, υπενθυμίζεται, η Ρωσία έχει θέσει σε επιφυλακή δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην πιο ισχυρή κίνησή της κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Επισήμως, η Μόσχα αναφέρει ότι η μέχρι πρότινος μη ανακοινωθείσα άσκηση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θεωρεί εαυτόν πρόεδρο της Ουκρανίας και ζητεί από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του, σύμφωνα με δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.Η Ρωσία συμφώνησε να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Γιανουκόβιτς, φαίνεται να δήλωσε ρωσική πηγή.
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σαφές πώς οι νοτιο-ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας δεν αποδέχονται την αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου οι ηγέτες επιλέγονται από τον όχλο.

Το πρωί της Πέμπτης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως θα υπερασπιστεί «σθεναρά και χωρίς συμβιβασμούς» τα δικαιώματα των «συμπατριωτών της».
«Θα υπερασπιστούμε στη διεθνή αρένα τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας, και θα αντιδράσουμε σθεναρά και χωρίς συμβιβασμούς όταν παραβιάζονται» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι είναι πηγή ανησυχίας οι «μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 27 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.