ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταπέλτης η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

12:13 - 28 Φεβ 2014 | Ειδήσεις
Καταπέλτης η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα
Καταπέλτης για την Ελλάδα είναι η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που κάνει λόγο για κακοποιήσεις μεταναστών, φαινόμενα αντισημιτισμού και διακρίσεις σε βάρος Ρομά.

Το φαινόμενο των «βίαιων συμπεριφορών» εναντίον μεταναστών χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο σημαντικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές ασκούν «αποτελεσματικό έλεγχο» στα αρμόδια σώματα ασφαλείας, αν και υπάρχουν καταγγελίες, όπως σημειώνεται, για παραβιάσεις από «ορισμένα μέλη» των υπηρεσιών ασφάλειας.
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση για την Ελλάδα είναι πανομοιότυπη με την περσινή και το περιεχόμενό της είναι διαφορετικό σε ορισμένες επιμέρους εξελίξεις που αφορούν συμβάντα της περασμένης χρονιάς.
Μεταξύ άλλων, γίνονται αναφορές σε συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών και στις ελληνικές φυλακές, για κακοποιήσεις παράνομων μεταναστών, φυλακισμένων και διαδηλωτών, για τη δράση της «νεοναζιστικής» οργάνωσης Χρυσής Αυγής, για φαινόμενα αντισημιτισμού, καθώς και για διακρίσεις σε βάρος Ρομά.
«Η ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα είναι θεσμοθετημένη και προστατεύεται» τονίζεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας ότι «υπήρξαν εξαιρέσεις» και γίνεται αναφορά σε φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις και σε συμπεριφορές μίσους.
Στην έκθεση μεταφέρονται και τοποθετήσεις για συγκεκριμένα γεγονότα και καταγγελίες από μέρους διεθνών οργανώσεων, όπως της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τονίζεται ότι οι συνθήκες κράτησης σε φυλακές της Ελλάδας δεν ανταποκρίνονται στους διεθνείς κανόνες, ούτε και στους ελληνικούς νόμους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.