ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Από τον Ντεκτάς στον Οζερσάι

14:10 - 01 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Από τον Ντεκτάς στον Οζερσάι
Το 1959 ήταν η τελευταία φορά, που επισκέφθηκε την Αθήνα Τουρκοκύπριος. Πέρασαν 55 χρόνια και ήλθε η σειρά του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι να διαβεί το κατώφλι του Υπουργείο Εξωτερικών με τον ΓΓ του ΥΠΕΞ, Αναστάση Μητσιάλη, να τον υποδέχεται στην πίσω πόρτα του μεγάρου που άλλοτε στέγαζε την οικογένεια Μπενάκη, για την έναρξη απευθείας συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού. Ο φόβος μιας φωτογραφίας με έναν «παράνομο» διαπραγματευτή έφερε όλο αυτό το κλίμα του μυστικισμού...

Ωστόσο είτε έτσι, είτε αλλιώς, ουσιαστικά πρόκειται για την έναρξη τετραμερούς διάσκεψης, κάτι που αποτελούσε πάγιo αίτημα της Άγκυρας, αλλά και "κόκκινη γραμμή" για την Αθήνα. Ακόμα και το γεγονός ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έβγαλε ανακοίνωση για το τι έγινε δεν αλλάζει τα πράγματα. Η όλη διαδικασία παραπέμπει σε μια έμμεση αναγνώριση στα τετελεσμένα στην Κύπρο.

 ozersai010314

Ενδεικτικές οι προσπάθειες από την προηγούμενη εβδομάδα του Ευάγγελου Βενιζέλου στην συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής να ξορκίσει τις χιαστί συζητήσεις. "Τέτοιες συναντήσεις έχουν γίνει κατ' επανάληψη σε όλα τα επίπεδα, καθώς οι κοινότητες είναι οντότητες προβλεπόμενες από το Σύνταγμα του 1960....Δεν είναι η πρώτη φορά που ορίζεται διαπραγματευτής. Τέτοιο ρόλο έχουν παίξει στο παρελθόν πολύ σημαντικές προσωπικότητες. Διαπραγματευτές - συνομιλητές της ελληνοκυπριακής κοινότητας ήταν κατά καιρούς και ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης και ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της μακράς Προεδρίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κυπριακή Δημοκρατία", είπε.

 

Πέρα βέβαια από του τύπους, που ωστόσο στις διεθνείς σχέσεις έχουν τη σημασία τους, η έναρξη μια τέτοιας μορφής διαπραγμάτευσης, έρχεται σε μια συγκυρία που η χώρα αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε δυσμενή θέση. Μόνη της ισχυρή αναφορά το ενδιαφέρον των Αμερικανών να «κλείσουν» το Κυπριακό, αλλά και η διάθεση να «κοντύνουν» τον Ερντογάν.

 

Το θέμα όμως δεν είναι οι φοβίες και οι δικαιολογίες της Ελληνικής πλευράς. Το θέμα πώς δε θα φτάσουμε μετά από ένα χρόνο σε νέες συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου, που θα φέρουν νέα δεινά στο νησί και ουσιαστικά θα απεμπολήσουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει ο Ελληνισμός στην περιοχή, την παρουσία του σε ένα νευραλγικό σημείο της υφηλίου και την άμεση γειτνίασή του με το Ισραήλ.

cyp010314

Γι΄ αυτό πέρα από τους τύπους, το μέλημα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση στρατηγικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και η εμπέδωση μιας στρατηγικής πολιτικής ασφάλειας στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου. Για να γίνουν όμως αυτά χρειάζεται αποφασιστικότητα, ενεργή παρουσία στις διαπραγματεύσεις και γνώση των συσχετισμών και των κινδύνων. Μακάρι να υπάρχει αυτό κι ας βγει και καμία φωτό με τον τουρκοκύπριο. Άλλωστε ο Νταβούτογλου ήδη διένειμε μία μέσω του twitter ....

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.