ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ευκαιρίες για trading προσφέρει η στερλίνα;

Δικαιολογείται η έντονη άνοδος της στερλίνας έναντι του δολαρίου; Ποιο είναι το καλύτερο trade;

Κατά τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε εστιάσει την προσοχή μας στην προσπάθεια της ισοτιμίας GBP/USD να περάσει πάνω από τον ΚΜΟ 200 μηνών. Με τη σημερινή συνεδρίαση να είναι η τελευταία για το Φεβρουάριο, η ισοτιμία κατάφερε τελικά να κλείσει πάνω από αυτό το επίπεδο, αν και παραμένουν ακόμα αρκετές ώρες και σημαντικές ανακοινώσεις για να ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση. Αν τελικά κλείσει πάνω από τον ΚΜΟ 200 μηνών, θα είναι η πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2008.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που έχουν οδηγήσει στην πολύ μεγάλη άνοδο της ισοτιμίας είναι οι αυξημένες πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας από τις αρχές του 2015. Αν συγκρίνουμε και με το δολάριο, είναι εμφανές ότι η ισοτιμία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα. Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο επιθετικά από τη βρετανική οικονομία, η Fed έχει ξεκινήσει το περίφημο tapering την ώρα που η ΒΟΕ διατηρεί αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, οι βρετανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και επίσης, η βρετανική οικονομία δεν είναι και τόσο ισχυρή που να δικαιολογεί την ισοτιμία κοντά στα 1,7000.

Αν και το 2014 ξεκίνησε επιθετικα για το δολάριο, στη συνέχεια η τάση αυτή ανακόπηκε. Αυτό συνέβη καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας σημείωσαν επιδείνωση. Όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και ετοιμάζονται για νέα μεγάλη άνοδο του δολαρίου τις επόμενες εβδομάδες.

Δεδομένων των συνθηκών αλλά και της μακροοικονομικής εικόνας, φαίνεται ότι το καλύτερο ζεύγος για να κάνει κάποιος trading τη στερλίνα είναι το EUR/GBP καθώς τα προβλήμτα της ευρωζώνης δε φαίνεται να έχουν περάσει. Επίσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βρίσκεται πολύ κοντά σε νέα μέτρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επίσης κάτι που θα μπορούσε να επιβαρύνει το κοινό νόμισμα είναι η νέα εμπλοκή του ΔΝΤ, αυτή τη φορά στην Ουκρανία.

Για την ώρα, το ευρώ παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό και θα χρειαστεί να υπάρξει μια μεγάλη ανατροπή στο επενδυτικό συναίσθημα προκειμένου τα 1,3850-1,3894 να ενεργοποιήσουν τους πωλητές.

28-02-14 gbpusdmonthly

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.