ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δολάριο Καναδά: Η αγορά το αποτιμά εξαιρετικά απαισιόδοξα

Από την αρχή του έτους, το CAD αποτέλεσε με μεγάλη διαφορά το ασθενέστερο νόμισμα των G10.

*Το παρακάτω άρθρο φιλοξενείται ως guest.

Από την αρχή του έτους, το CAD αποτέλεσε με μεγάλη διαφορά το ασθένεστερο νόμισμα των G10. Σε αντίθεση με το 2013, όπου το μεγαλύτερο μέρος της αδυναμίας του οφειλόταν σε εξωτερικούς παράγοντες και συγκεκριμένα στα υψηλότερα επιτόκια της Αμερικής, φέτος το νόμισμα αυτό παρουσιάζει περισσότερο ιδιοσυγκρατικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές αν το συγκρίνουμε με άλλα νομισμάτα χωρών που εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, όπως είναι το NZD και το AUD. Αναμφίβολα υπάρχει μία σημαντική bearish προκατάληψη της αγοράς για το CAD η οποία  αντανακλάται στις τοποθετήσεις της αγοράς με τις short τοποθετήσεις να παραμένουν από τις μεγαλύτερες στο σύνολο των G10.

Παρόλο που την περυσινή χρονιά η απότομη επιβράδυνση της Καναδικής αγοράς κατοικίας θεωρήθηκε ως ο πρωταρχικός παράγοντας ρίσκου για το CAD, φέτος οι αγορές συναλλάγματος επικεντρώνονται περισσότερο στα διάφορα χαλαρά μηνύματα της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά. Ακόμα όμως κι αν είναι έτσι, συγκρίνοντας τις κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος και στα επιτόκια βλέπουμε ότι οι διακυμάνσεις στα επιτόκια δεν υποστηρίζουν σε καμία περίπτωση την αδυναμία του CAD. Τα swaps των καναδικών  επιτοκίων  τιμολογούν, ακόμα και σήμερα, μια μικρή πιθανότητα για πτώση (τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον), ενώ επιπλέον αναμένεται η Τράπεζα του Καναδά (BoC) να ξεκινήσει μία πιο σφικτή πολιτική στα μέσα του 2015. Οι επιτοκιακές διαφορές διετίας του US-CAD υποδηλώνουν ότι περαιτέρω πτώση του CAD είναι αναμφίβολή παρά μόνo στην περίπτωση που η BoC προχωρήσει σε μία πολιτική νομισματικής χαλάρωσης.

Αν και η BoC στις πρόσφατες συνεδριάσεις της έδωσε μεγάλη έμφαση στη μείωση του πληθωρισμού, θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, κατά την άποψή μας, η BoC θα διατηρήσει μία σταθερή πολιτική μέχρι και την πρώτη αύξηση των επιτοκίων  το πρώτο τρίμηνο του 2016 ακολουθώντας την πολιτική της Fed. Συμπερασματικά, το CAD φαίνεται να είναι ήδη αποτιμημένο κάτω από ένα υπερβολικά απαισιόδοξο σενάριο. Αυτό όμως δε σημαίνει αναγκαστικά ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο για ένα rally του CAD έναντι του USD εάν τα αμερικανικά επιτόκια αρχίσουν να κινούνται ξανά ανοδικά. Πιο πιθανό θεωρείται το USDCAD να σταθεροποιηθεί γύρω στο 1.1000-1.1100 τα επόμενα τετράμηνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.