ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο ισχυρό ευρώ «αντέχει» ο Mario Draghi;

Στάση αναμονής από τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη. Εκτόξευση για το ευρώ.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης απογοήτευσε για μια ακόμα φορά τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε short squeeze στο ευρώ με αποτέλεσμα οι ισοτιμίες EUR/USD, EUR/JPY, EUR/CHF να δοκιμάζουν σημαντικά επίπεδα αντιστάσεων καθώς καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Μπορεί οι περισσότεροι επενδυτές και αναλυτές να μην περίμεναν κάποια ενέργεια όσον αφορά τα επιτόκια, αλλά υπήρχαν αρκετοί που πίστευαν ότι ο Mario Draghi θα κάνει ένα μικρό βήμα με τον τερματισμό του sterilization των ομολόγων. Παρόλα αυτά, ο Mario Draghi, προφανώς εκπροσωπώντας τα μέλη της ΕΚΤ, δήλωσε απλά ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να στηρίζει τις προβλέψεις της παρά το γεγονός ότι αναθεώρησε πτωτικά το στόχο για τον πληθωρισμό το 2015 και το 2016.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός για το 2015 αναμένεται στο 1,3% και το 2016 στο 1,5%. Για το 2014 υπήρξε πτωτική αναθεώρηση στο 1,0% από 1,1%. Το ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά 1,2% από 1,1% το 2014. Στη συνέχεια ο Mario Draghi, δήλωσε ότι υπήρξε μια εκτενής συζήτηση εντός της ΕΚΤ σχετικά με μια μείωση επιτοκίων αλλά και με τη λήψη επιπλέον μέτρων. Δυστυχώς, η πρακτική της ΕΚΤ να αποκρύπτει τα πρακτικά της, δε μας επιτρέπει ποτέ να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που διαφωνούν σε αυτές τις συζητήσεις. Όσον αφορά τον τερματισμό του sterilization, ο Draghi, τόνισε ότι δεν θα έχει κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Για μια ακόμα φορά, ο Draghi επισήμανε με νόημα ότι αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να τα εφαρμόσει. Αυτό βέβαια είναι απολύτως λογικό καθώς από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η ΕΚΤ έχει συνδέσει τα πρόσθετα μέτρα με τον πληθωρισμό και η άνοδος κατά 0,8% το Φεβρουάριο (έναντι 0,7%) δε μπορούσε να υποστηρίξει κάποια μέτρα. Είναι προφανές ότι ο Mario Draghi επαναλαμβάνει συνεχώς τις μελλοντικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να προστατέψει την αξιοπιστία της ΕΚΤ.

Ένας από τους λόγους που πιέζουν πτωτικά τον πληθωρισμό, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, είναι το ακριβό ευρώ. Σήμερα, ο Mario Draghi δέχθηκε μια ανάλογη ερώτηση και η απάντησή του είναι κάτι παραπάνω από εκπληκτικά ουσιώδης. Ο Draghi είπε ότι η ΕΚΤ έχει μετρήσει ότι κάθε 10% άνοδος του ευρώ «κόβει» 0,4%-0,5% από τον πληθωρισμό.

Είναι πλέον εμφανής ο λόγος για τον οποίο το ευρώ παραμένει ισχυρό και ποιος είναι αυτός που πραγματικά το κρατάει σε αυτά τα επίπεδα. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ακόμα και αν η ΕΚΤ πιεστεί να υποτιμήσει το νόμισμα για χάρη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκού Νότου, η ισοτιμία EUR/USD δύσκολα θα μπορούσε να πλησιάσει τα 1,3000 πόσο μάλλον να πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα, αν δεν υπάρξει κάποια πολύ δυσάρεστη οικονομική εξέλιξη.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται ξεκάθαρα πόσο σημαντικά επίπεδα δοκιμάζει η ισοτιμία αυτή την ώρα.

06-03-14 eurusdweek

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.