ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυάγιο στη Μύκονο: SOS για αποφυγή περιβαλλοντικής ρύπανσης λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου

12:27 - 10 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Τους κινδύνους για τη βαριά βιομηχανία της χώρας τον τουρισμό από τυχόν ναυτικά ατυχήματα στο φόντο ανάπτυξης εξωχώριων εξορύξεων υδρογονανθράκων κι αύξησης του μεταφορικού έργου των δεξαμενοπολοίων αναδεικνύει η υπόθεση της προσάραξης στη Μύκονο, στο τοπόσημο του ελληνικού τουρισμού, τουρκικού πλοίου.
Ο προβληματισμός για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν στο Ιόνιο αρχικά, αλλά και σταδιακά σε άλλες περιοχές έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ από φορείς, ενώ έχει μεταφερθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, οποίος, με έμφαση το περιβαλλοντικά ζητήματα έχει ζητήσει πάγωμα των ερευνών στην ΑΟΖ, συναντώντας τη σφοδρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Πάντως εικόνες που είδαν οι κάτοικοι της Γαλικίας με το Prestige, ή της Καραϊβικής με την πλατφόρμα της BP μπορεί να είναι μακρινές ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστούν. Γι΄ αυτό απαιτούνται αυστηρές εγγυήσεις τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο διαχείρισης τέτοιων κρίσεων, ειδικά σε μια κλειστή θάλασσα όπως το Αιγαίο, όπου η παράκτια οικονομία αποτελεί βασικό τροφοδότη των τοπικών κοινωνιών. Ελλάδας και Τουρκίας.
Κι όλα αυτά την ώρα που στην Αθήνα λαμβάνει χώρα Συνέδριο Υψηλού Επιπέδου για τον Tουρισμό, καθώς και Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Τουρισμούστο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Στη διάσκεψη συζητώνται οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι ευκαιρίες στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού, εν όψει και της επικείμενης έκδοσης της Ανακοίνωσης για τη στρατηγική της ΕΕ για τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
200 τόνοι καύσιμα στο τουρκικό πλοίο
Συναγερμός, πάντως, έχει σημάνει στις λιμενικές αρχές μετά την προσάραξη την Παρασκευή 7 Μαρτίου σε βραχώδη ακτή της βόρειας Μυκόνου του τουρκικού πλοίου μεταφοράς κοντέινερ YUSUF CEPNIOGLU. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο έχει στις δεξαμενές του περίπου 200 τόνους Στο νησί έχει μεταβεί κλιμάκιο του λιμενικού σώματος, εξειδικευμένο σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, προκειμένου να συνδράμει το έργο της οικείας Λιμενικής Αρχής, η οποία έχει ενισχυθεί με μέσα και υλικά απορρύπανσης για την περίπτωση που απαιτηθεί η χρήση τους.
Στη θαλάσσια περιοχή εξακολουθούν να επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι στιγμής παρατηρείται περιορισμένης έκτασης ρύπανση, εγκλωβισμένη μεταξύ του πλοίου και της βραχώδους ακτής.
Λόγω των ισχυρών ανέμων μικρός αριθμός εμπορευματοκιβωτίων έχει αποσπαστεί από το φορτίο του πλοίου.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει ήδη αναθέσει τις ενέργειες ναυαγιαίρεσης και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε εξειδικευμένη εταιρεία, πλωτά μέσα της οποίας με κατάλληλο εξοπλισμό, έχουν ήδη από χθες καταπλεύσει στην περιοχή.
Το πλήρωμα του πλοίου -14 τούρκοι υπήκοοι- παρελήφθησαν από πλωτό σκάφος του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στη Μύκονο όπου διενεργείται προανάκριση.
To YUSUF CEPNIOGLU, που είναι φορτωμένο με 204 κοντέινερ, είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό την Τυνησία.
Γ.Α.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.