ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο μέγκα deal του Facebook στην... εικονική πραγματικότητα

10:31 - 26 Μαρ 2014 | Συνεντεύξεις
Νέο μέγκα deal του Facebook στην... εικονική πραγματικότητα
Το Facebook μόλις έβαλε ένα «στοίχημα» ύψους 2 δισ. δολαρίων ότι η μάσκα εικονικής πραγματικότητας θα είναι η επόμενη μεγάλη κοινωνική πλατφόρμα μετά από τους υπολογιστές και τα smartphones, με την ξαφνική εξαγορά της Oculus VR.

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια απροσδόκητη κίνηση από το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου στον κόσμο του hardware, σε μια στιγμή που ο αντίπαλός του, η Google, επενδύει στα ρομπότ, στη δική της μάσκα Google Glass και σε άλλα μακροπρόθεσμα projects.

Η Oculus, η οποία ιδρύθηκε από τον 21χρονο Πάλμερ Λάκεϊ, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα την τελική έκδοση της μάσκας εικονικής πραγματικότητας, αλλά έχει πουλήσει 75.000 συσκευές σε προγραμματιστές παιχνιδιών.

Ενώ η μάσκα εικονικής πραγματικότητας (VR- virtual reality) δεν είναι κάτι δοκιμασμένο και διαδεδομένο σήμερα, το Facebook ελπίζει να κάνει την μια πιο κοινωνική εμπειρία, επεκτείνοντας τις εφαρμογές της πέρα από τη σημερινή θέση της στον κόσμο των παιχνιδιών (gaming) και να αντικαταστήσει ουσιαστικά τις επισκέψεις των χρηστών σε... γιατρούς, ποδοσφαιρικά και άλλα ματς καθώς και στα καταστήματα λιανικής.

«Η εικονική πραγματικότητα ακούγεται σίγουρα σαν κάτι περισσότερο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η επιστημονική φαντασία, η αλήθεια είναι, πως έχει γίνει μία συνήθεια και μία πραγματικότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Oculus, Μπρένταν Ιράιμπ.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Oculus παρουσίασε το τελευταίο προϊόν της, καθώς και η Sony παρουσίασε μια ανταγωνιστική συσκευή εικονικής πραγματικότητας, το Project Morpheus , για την κονσόλα του PlayStation 4 .


Το Facebook πιστεύει ότι οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσαν να επεκταθούν πέρα ​από το gaming και προς την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση αλλά και τις καθημερινές ανάγκες και συνήθειες.

«Το mobile είναι η πλατφόρμα του σήμερα, και τώρα ετοιμαζόμαστε για τις πλατφόρμες του αύριο», δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνοντας σύμβουλος του Facebook. « Η Oculus έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει την πιο κοινωνική πλατφόρμα που υπήρξε ποτέ, και να αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε, που ψυχαγωγούμαστε και που επικοινωνούμε».

Το deal περιλαμβάνει 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 23,1 εκατ. μετοχές του Facebook, συν επιπλέον 300 εκατ. δολάρια, αν επιτευχθούν συγκεκριμένα κριτήρια απόδοσης.

H Facebook εξαγόρασε την Oculus VR έναντι 2 δισ. δολαρίων

Τελευταία τροποποίηση στις 12:17 - 26 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.