ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί η Γερμανία δε μπορεί να φτάσει στα άκρα με τη ...

17:15 - 24 Μαρ 2014 | Aγορές

Η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, επανέφερε στην επικαιρότητα είναι πολύ σημαντικό θέμα. Αυτό των γεωπολιτικών συμμαχιών μεταξύ των κρατών. Στην πραγματικότητα, Ρωσία, Κίνα και Αμερική είναιοι σύμμαχοι που ο καθένας θα πρέπει να έχει φροντίσει να τα έχει καλά μαζί του καθώς τα οικονομικά συμφέροντα που μπορεί να απορρέουν από τις καλές σχέσεις με ισχυρούς συμμάχους, δεν είναι αμελητέα.

Φυσικά το ίδιο αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό, ισχύει για όλες τις μικρές χώρες που εξαρτώνται και από τις τρεις παραπάνω χώρες. Μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τις επιλογές της απέναντι στη Ρωσία. Παρακάτω, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ακόμα και η Γερμανία, είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε μια πιθανή κλιμάκωση της έντασης. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι τώρα οι επιβληθείσες κυρώσεις χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ήπιες και πιθανόν έτσι να παραμείνουν.

Ας δούμε πόσο μεγάλη είναι η εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία.

  1. Το 40% το φυσικού αερίου που καταναλώνει η Γερμανία, το εισάγει από τη Ρωσία. Η Νορβηγία παρέχει το υπόλοιπο 35% και η Ολλανδία ένα ακόμα 22%.
  2. Τα περισσότερα συμβόλαια που έχει συνάψει η Γερμανία με τη Ρωσία είναι διάρκειας μέχρι και 25 έτη.
  3. Το 30% του ουρανίου που χρησιμοποιείται στην Ευρωζώνη για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας είναι ρωσικής προέλευσης.
  4. Ακόμα και η εισαγωγή άνθρακα από τη Ρωσία, ανέρχεται στο 27% του συνόλου.
  5. Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού οργανισμού ενέργειας, η Γερμανία θα είναι σε θέση να καλύψει το 20% της ζήτησης ενέργειας με αυτό τον τρόπο, από το 2050.

Είναι εμφανές από τα παραπάνω, ότι μια αύξηση των τιμών ενέργειας από τη Ρωσία, ως απάντηση σε πιθανά σκληρότερα μέτρα, θα οδηγήσει τη γερμανική οικονομία σε νέα ύφεση. Αυτό άλλωστε διαφαινεται και από τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά του DAX. Εκτιμούμε ότι η περίοδος που διανύουμε δεν ενδείκνυεται για τόσο απερίσκεπτες πολιτικές ενέργειες και οι Γερμανοί έχουν αποδείξει ότι πάνω απ’ όλα μπορούν να σκέφτονται με γνώμονα τη χώρα τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.