ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον ορίζοντα η ολοκλήρωση της πολιτικής μηδενικών ...

00:58 - 20 Μαρ 2014 | Aγορές

Όταν η Janet Yellen έγινε το φαβορί για τη θέση της Προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, οι αναλυτές άρχισαν να «σκαλίζουν» το παρελθόν της και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου της Bernanke, διατηρώντας την πρέσα της Fed ανοιχτή. Η πολιτική του Bernanke όμως άλλαξε αιφνιδιαστικά ένα μήνα πριν από την αποχώρησή του και υπό αυτή την έννοια, η Yellen όντως συνεχίζει την πολιτική του προκατόχου της. Μειώνει τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και σήμερα τη μείωσε ακόμα $10 δισ.

Το νέο που υπήρξε αυτή τη φορά στη συνέντευξη της Yellen ήταν ότι μια αύξηση επιτοκίων είναι πιθανή ακόμα και έξι μήνες μετά από τον τερματισμό του προγράμματος στήριξης, το οποίο υπολογίζει να ολοκληρώνεται κάπου το Σεπτέμβριο, αν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό. Άρα μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2015 θα πρέπει να υπάρξει η πρώτη κίνηση ανόδου των επιτοκίων. Ήδη 13 από τα 16 μέλη της Fed βλέπουν αύξηση των επιτοκίων από το 2015.

Στα υπόλοιπα σημαντικά στοιχεία των δηλώσεων της Yellen, είναι η μείωση των εκτιμήσεων της Fed για το ΑΕΠ του 2014 και η αύξηση για το ΑΕΠ του 2015, 2016. Επίσης υπήρξε αύξηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό ενώ όσον αφορά την ανεργία, το 2014 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 6,1%-6,3%.

Η ομιλία της Yellen ήταν ιδανική για το δολάριο που βρήκε σημαντική στήριξη και κινήθηκε προς υψηλότερα επίπεδα. Το EUR/USD διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυο εβδομάδων στα 1,3830 ενώ πάνω από τα 102,30 γεν κινείται το USD/JPY. Βαρύ πλήγμα για το χρυσό καθώς η άνοδος των επιτοκίων δεν είναι θετικό στοιχείο, ενώ το πετρέλαιο περνά και πάλι πάνω από τα $100,00 καθώς η μείωση της στήριξης σημαίνει ισχυρή αμερικανική ανάπτυξη. Πιέσεις δέχθηκε η Wall Street με τον S&P 500 να κλείνει στο -0,61% αφού έφτασε μέχρι και τα -1,20%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.