ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγγλία: Θα αντισταθεί στον πειρασμό των ...

15:37 - 18 Μαρ 2014 | Aγορές

* Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύεται ως guest.

Ο προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2014 θα ανακοινωθεί αύριο από τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας,  George Osborne. Η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να ανακοινώσει αλλαγές στη φορολογική της πολιτική (και κατά περίπτωση, δεσμεύσεις για τις κυβερνητικές δαπάνες). Την ίδια στιγμή, το Γραφείο για την Ευθύνη του Προϋπολογισμού (OBR) θα δημοσιεύσει τις τελευταίες προβλέψεις αναφορικά με τον κυβερνητικό δανεισμό.

Από πολιτική σκοπιά, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς ανακοινώνεται μόλις ένα χρόνο πριν τις επόμενες εκλογές. Το Συντηρητικό Κόμμα (το μεγαλύτερο κόμμα της κυβέρνησης συνασπισμού) βρίσκεται ακόμα πίσω σε σχέση με το Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις και επομένως ο Υπουργός μπορεί να μπει στον πειρασμό να ανακοινώσει  ένα προϋπολογισμό που θα υπόσχεται στους ψηφοφόρους του περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι.  Από την άλλη βέβαια, τα περιθώρια για χειραγώγηση των δημοσιονομικών είναι μικρά και έτσι πιο πιθανή φαίνεται μία στρατηγική πολιτικής εκλογών που προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι δεν αξίζει να ρισκάρουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην οικονομία εκλέγοντας μία εναλλακτική κέντρο-αριστερά κυβέρνηση.

Βασικός παράγοντας των δημοσιονομικών αναθεωρήσεων του OBR αύριο θα αποτελέσει η γενικότερη εκτίμηση του Γραφείου για την οικονομία. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 2,4% για το 2014 και 2,2% για το 2015. Αυτά τα νούμερα είναι πολύ μικρότερα από τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας όπως παρουσιάστηκαν στην Έκθεση Πληθωρισμού του Φεβρουαρίου. Η Τράπεζα προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ 3,4% για το 2014 και 2,7% για το ΑΕΠ και επομένως δε θεωρούμε απίθανη μία αναθέωρηση της αύξησης του ΑΕΠ προς τα επάνω από το OBR αύριο.

Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως θα ήταν πιο πιθανή μία αναθεώρηση του πληθωρισμού προς τα κάτω καθώς οι προηγούμενες προβλέψεις του OBR ήταν 2,3% και 2,1% για το 2014 και 2015 αντίστοιχα ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας για τα ίδια έτη εκτίμησε τον πληθωρισμό στα 2,0% και 1,8%.

Επιπλέον μακροοικονομικοί δείκτες αναμένονται να αναθεωρηθούν από το OBR. Το Γραφείο για την Ευθύνη του Προϋπολογισμού (όπως και οι περισσότεροι αναλυτές) παρουσιάστηκε πολύ απαισιόδοξο σχετικά με την ανάπτυξη στην αγορά εργασίας εκτιμώντας για το 2014 ότι το επίπεδο της ανεργίας θα αγγίξει κατά μέσο όρο τα 30,2 εκατ. (7,1%). Αν και τα επίσημα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) καλύπτουν μόνο μέχρι το τελευταίο τετράμηνο του 2013, σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευσή του  το επίπεδο της ανεργίας βρισκόταν στα 30,15 εκατ. (7,2%). Επομένως το OBR θα χρειαστεί να επενεξετάσει το σημείο εκκίνησης των προβλέψεων του για την ανεργία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.