ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ρωσική απειλή πλανάται πάνω από την Ευρωζώνη

13:44 - 11 Μαρ 2014 | Aγορές

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε επισημάνει την εμφανή αδυναμία των ευρωπαϊκών αγορών να ακολουθήσουν τον S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά. Ο ένας λόγος που δικαιολογούσε αυτή την αδυναμία αποδόθηκε στην ουκρανική κρίση, αφού η Ευρωζώνη είναι εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωζώνης δεν είναι η Κίνα αλλά η Ρωσία και μάλιστα με συντριπτική διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας το 2012.

11-03-14 ruspar

Σύμφωνα με στοιχεία της Energy Information Administration (EIA), οι ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν το 84% του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και το 76% των εξαγωγών φυσικού αερίου. Πολλές χώρες εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο, ενώ ως απόλυτο μέγεθος, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές τους με τη Ρωσία (Eurostat).

Εκτός από την ενεργειακή εξάρτηση, οι Ρώσοι έχουν επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και αυτό επιβάλει την ιδιαίτερη μεταχείριση της πρόσφατης κρίσης, από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Βρετανία αναζήτησε μια φόρμουλα προκειμένου να μη συμμετάσχει στην επιβολή των κυρώσεων προς τη Ρωσία, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ONS, οι ρωσικές επενδύσεις στο Νησί, ήταν $11 δισ.  το 2011. Οι μεγαλύτερες ρωσικές επενδύσεις εντοπίζονται στην Κύπρο με το ποσό να είναι στα $122 δισ. Η Ρωσία εξαπλώνεται ταχύτατα και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2012, ήταν ο όγδοος μεγαλύτερος επενδυτής παγκοσμίως, μόλις τρεις θέσεις πίσω από την Αγγλία.

Στο χρηματοοικονομικό κλάδο, εμφανίζονται να υπάρχουν σημαντικά ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών κυρίως στην Ουκρανία και δευτερευόντως στη Ρωσία. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) η Αυστρία και η Γαλλία είναι υπεύθυνες για το 39% και το 38% αντίστοιχα του δανεισμού προς Ρωσία και Ουκρανία, ποσοστό βέβαια που είναι αμελητέο στο σύνολο των δραστηριοτήτων των τραπεζών σε παγκόσμια κλίμακα.

11-03-14 eurban

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.