ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΣτΕ "πάγωσε" το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις, λόγω πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών

18:32 - 01 Απρ 2014 | Ειδήσεις
Το ΣτΕ "πάγωσε" το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις, λόγω πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ανέστειλε προσωρινά το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων, προκειμένου να αποτραπεί πιθανολογούμενη βλάβη της υγείας των πολιτών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο, έκανε δεκτή την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), που ζητούσε να ανασταλεί το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης ακύρωσης), που έχει καταθέσει ο ΙΣΑ.

 

Οι σύμβουλοί Επικρατείας επισημαίνουν στην απόφασή τους ότι το πλαφόν στη συνταγογράφηση για «τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που αποτελούν τον κύριο όγκο των ασφαλισμένων της χώρας (με βάση τον όγκο της συνταγογραφήσεως του προηγουμένου έτους), δύναται να πλήξει αδιακρίτως τους ιατρούς και κατά συνέπεια τους ασθενείς τους, οι οποίοι τήρησαν και τηρούν τις μνημονιακές ρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και ειδικότερα τις διατάξεις περί συνταγογραφήσεως με βάση τη δραστική ουσία (γενόσημα).

sintagi010414

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, «κατόπιν σταθμίσεως αφ' ενός του δημοσίου συμφέροντος που συνίσταται στη μείωση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία και αφ' ετέρου του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλει την αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών» έκρινε ότι συντρέχει λόγος να ανασταλεί η εκτέλεση των υπουργικών αποφάσεων και της απόφασης του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει το πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ αναστέλλει τις εξής αποφάσεις:

  • Της Γ.Π./ΟΙΚ.12449/7.2.2014 αποφάσεως του υπουργού Υγείας, κατά το μέρος που με αυτήν αντικαταστάθηκε η πρώτη παράγραφος του άρθρου 16 της οικ.3457/14.1.2014 αποφάσεως του ίδιου υπουργού.
  • Της 5239/11.2.2014 αποφάσεως του προέδρου του ΕΟΠΥΥ μέχρι τη δημοσίευση οριστικής αποφάσεως του δικαστηρίου επί της εκκρεμούς αιτήσεως ακυρώσεως.

Επίσης, στην απόφαση του ΣτΕ, αναφέρεται ότι παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις σχετικές διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάση «τη δραστική ουσία», όπως αυτή αναφέρεται στην ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Να σημειωθεί, ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση αναφέρεται «στον μηχανισμό εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας». Στην προσφυγή του, ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικό και παράνομο το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης και προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ενώ δημιουργεί προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.