ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: Συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ- Για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 500 χιλ. ευρώ - Θα εφαρμοστεί το φθινόπωρο - Η διαδικασία

11:54 - 07 Απρ 2014 | Ειδήσεις
Σαμαράς: Συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ- Για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 500 χιλ. ευρώ - Θα εφαρμοστεί το φθινόπωρο - Η διαδικασία
Τον συμψηφισμό των οφειλών που προέρχονται από ΦΠΑ με αντίστοιχες απαιτήσεις, όχι μόνο μεταξύ των φορέων του δημοσίου αλλά και μεταξύ των ιδιωτών, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

 Μιλώντας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι το μέτρο συμψηφισμού μεταξύ ιδιωτών θα νομοθετηθεί άμεσα, θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί το φθινόπωρο και θα λειτουργήσει πλήρως προς το τέλος του χρόνου.

«Προχωρούμε σε συμψηφισμό οφειλών, από εδώ και μπρός, όχι μόνο από και προς το Δημόσιο, αλλά και σε συμψηφισμό οφειλών ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα, οφειλών που αφορούν στο ΦΠΑ. Δηλαδή, όλες τις συναλλαγές όπου ο ΦΠΑ δεν πληρώνεται» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού ο οποίος εξειδίκευσε λέγοντας ότι το μέτρο θα λειτουργήσει σε δύο φάσεις: Αρχικά θα αφορά σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ και μετά το όριο θα ανέβει στα δύο εκατομμύρια ευρώ «καλύπτοντας το 85% των συναλλαγών» όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς ο οποίος έκανε γνωστό ότι η ένταξη στο νέο λογιστικό σχήμα θα είναι προαιρετική.

«Με το νέο σύστημα, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους, ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών. Κι αυτό θα επιφέρει άμεσα εξομάλυνση στην αγορά. Ενώ είναι και φορολογικά ουδέτερο: δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ, ούτε καθυστερούνται οφειλές. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής. Πρόκειται για ένα μέτρο εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την αγορά συνολικά, εφ’ όσον γενικευτεί. Θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κατάργηση προστίμων από ΦΠΑ

Ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε και την κατάργηση προστίμων από ΦΠΑ:

«Όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο, καταργούνται»

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες θα έχουν μειωθεί στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ: «μέσα σε ένα χρόνο, το 2013, πληρώθηκαν οι μισές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Οι οποίες το 2012 έφταναν τα 9,5 δισεκατομμύρια και σήμερα είναι 4,7 δισεκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του 2014, θα έχουν μειωθεί στα 2 μόνο δισεκατομμύρια, αφού προβλέπονται πληρωμές 2,7 δισεκατομμύρια για φέτος, από τις οποίες το 1 δισεκατομμύριο θα πληρωθεί χωρίς να δανειστούμε: από το πρωτογενές πλεόνασμα που βγάλαμε την προηγούμενη χρονιά. Έτσι το κράτος δεν θα ταλαιπωρεί πια τον πολίτη για δικές του «αμαρτίες». Ούτε και το κράτος πλέον - θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε- μπορεί να είναι ποτέ αυστηρό προς τον πολίτη, όταν δεν είναι δίκαιο προς τον πολίτη πρώτα.

Σημειώνεται ότι οι οφειλές του δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ ανέρχονται περίπου σε 800 εκατ. ευρώ, με τον μέσο χρόνο αναμονής για την καταβολή να ανέρχεται σε περισσότερες από 400 μέρες.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που αναμένουν περισσότερες από 120 ημέρες για να εισπράξουν τον ΦΠΑ αγγίζει τις 3650. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους οφειλέτες βρίσκονται η ΦΑΕΕ της Αθήνας και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων.

 

Πώς θα γίνεται η διαδικασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα) θα καταχωρούν δύο ημέρες πριν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ για κάθε τους προμηθευτή.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνον τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται, λαμβάνοντας μεγάλη στήριξη ρευστότητας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:51 - 07 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.