ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι συζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης στις Βρυξέλλες, με Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους και Πράσινους

17:55 - 09 Απρ 2014 | Ειδήσεις
Συναντήσεις με τους ηγέτες των ευρωκοινοβουλευτικών πολιτικών ομάδων των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος, συνοδευόμενος από στελέχη της πολιτικής κίνησης "Το Ποτάμι" επισκέφθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη, τις Βρυξέλλες.

Μετά το τέλος των συναντήσεων με τον Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλιστές), Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι) και Ρεμπέκα Χαρμς (Οικολόγοι-Πράσινοι) ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες είπε:

 

"Η απόφασή μας να μην ενταχθούμε εξαρχής σε κάποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύεται σωστή. Και οι τρεις συνομιλητές μας, ο Μάρτιν Σουλτς από τους σοσιαλιστές, ο Γκί Φέρχοφσταντ από τους φιλελεύθερους και η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Πρασίνους, συμφώνησαν ότι θα ήταν ανεύθυνο να αποφασίσουμε τόσο γρήγορα την ένταξή μας σε μία από τις ομάδες. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια συνολικότερη συζήτηση για το ποιοι θα μπορούσαν και ποιοι θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη μέρα, στα ευρωπαϊκά όργανα, έτσι ώστε να έχουμε σύντομα μια δίκαιη Ευρώπη. Και όπως είπαν οι τρεις συνομιλητές μας, η ψήφος των Ευρωβουλευτών του Ποταμιού θα είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση των συσχετισμών μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Χρειάζεται, λοιπόν, υπευθυνότητα. Νιώθουμε ότι έχουμε λυμένα τα χέρια μας για να διαπραγματευτούμε υπέρ μιας δυνατής Ελλάδας σε μια νέα, δίκαιη Ευρώπη".

topotami090414

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κίνησης, ο Μάρτιν Σουλτς έδειξε ιδιαίτερα ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και μίλησε για το νόημα της υποψηφιότητάς του. Παραδέχτηκε ότι είναι σημαντικό να αλλάξουν πολλά στην Ευρώπη, με πρώτο και άμεσα αναγκαίο να σταματήσει ο "φανατισμός υπέρ της λιτότητας", που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, με βασική ευθύνη της πατρίδας του και δήλωσε έτοιμος να συγκρουστεί αν χρειαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

 

Σε ανάλογο ύφος ήταν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα και οι απαντήσεις του επικεφαλής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Αυστριακού Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος "εξέφρασε επίσης την ελπίδα για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη, με στόχο να υπάρξει μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα καταπολεμήσει την ανεργία και την ύφεση".

 

Ως προς τον Γκι Φερχόφσταντ, αυτός ομολόγησε, σύμφωνα με «Το Ποτάμι», ότι "η ΕΕ απέτυχε να εφαρμόσει τις λύσεις εκείνες που να αντιμετωπίζουν τις ρίζες των προβλημάτων και οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να αναλάβουν άμεση δράση, καθυστερώντας τις αναγκαίες και αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις". Χαρακτήρισε αναγκαίο στην επόμενη περίοδο μετά τις ευρωεκλογές να κυριαρχήσει μια άλλη αντίληψη στην Ευρώπη, που δεν θα μετατρέπει σε αυτοσκοπό τη λιτότητα, χωρίς βεβαίως και να αγνοεί την ανάγκη περιορισμού των δημοσίων ελλειμμάτων.

 

Όπως, τέλος, αναφέρεται, αντίστοιχης σημασίας ήταν και η συνάντηση των στελεχών του Ποταμιού με την συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς, με την οποία συνομίλησαν για το πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να γίνει με έναν δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. Και οι τρεις πολιτικοί τόνισαν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα, ότι βρίσκουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία ίδρυσης του «Ποταμιού» και στάθηκαν στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μαζί του, στο πλαίσιο ενός έντιμου και ειλικρινούς διαλόγου, χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.