ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΣΥ: Απολύσεις, προσλήψεις και καθυστερήσεις δρομολογίων

00:01 - 10 Απρ 2014 | Ειδήσεις
ΟΣΥ: Απολύσεις, προσλήψεις και καθυστερήσεις δρομολογίων
Μετά τις απολύσεις, έρχονται προσλήψεις στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) καθώς οι ελλείψεις προσωπικού, τις οποίες καταγγέλλουν εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι, έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές και στο συγκοινωνιακό έργο της εταιρείας, που διαχειρίζεται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Η αναμονή στις στάσεις των λεωφορείων υπολογίζεται στα 25 λεπτά κατά μέσο όρο, τα δρομολόγια είναι πλέον πιο αραιά, ενώ παροπλισμένα στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ βρίσκονται σχεδόν 1.000 οχήματα τα οποία είτε στερούνται ανταλλακτικών είτε δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οδηγοί για να τα βγάλουν στους δρόμους. Στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της λειτουργίας και της εξυπηρέτησης των λεωφορείων, ο ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών) ανέθεσε την εκπόνηση νέας συγκοινωνιακής μελέτης που θα οδηγήσει στον επανασχεδιασμό των δρομολογίων των οδικών μέσων ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του επιβατικού κοινού και να ενισχυθεί η εξυπηρέτηση σε ορισμένες περιοχές, όπου σήμερα παρατηρούνται ελλείψεις.

astike090414

Ξεκίνησαν οι απολύσεις, έρχονται κι άλλες

Την πόρτα της εξόδου από την ΟΣΥ είδαν πριν από λίγες ημέρες 77 εργαζόμενοι της εταιρείας, καθώς ύστερα από σχετικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι είχαν υποβάλλει πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά σπουδών. Στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν από την ΟΣΥ ήταν οδηγοί, ωστόσο μεταξύ των 77 υπήρχαν και ορισμένοι τεχνίτες, φύλακες, ελεγκτές και εργάτες. Στο μεταξύ έχουν ήδη προηγηθεί άλλες 12 παραιτήσεις εργαζομένων, οι οποίοι αποχώρησαν οικειοθελώς μετά την διαπίστωση ότι και αυτοί είχαν υποβάλλει πλαστούς ή παραποιημένους τίτλους σπουδών.

astikes090414

Δύο από τους παραπάνω 77 έχουν ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα καθώς υποστήριξαν ότι τα πιστοποιητικά τους δεν είναι παραποιημένα, αλλά έγιναν λάθη στην εγγραφή από την επιτροπή των διαγωνισμών. Σημειώνεται ότι από την διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών σπουδών που είναι σε εξέλιξη, μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί συνολικά 115 περιπτώσεις υποβολής πλαστών ή παραποιημένων πιστοποιητικών.

 

Από την εξέταση που διενεργείται στους συνολικά 5.000 φακέλους εργαζομένων που προσελήφθησαν μετά την καθιέρωση του ΑΣΕΠ, ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο στους 1.800. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, να διαπιστωθούν και άλλες περιπτώσεις εργαζομένων με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά σπουδών, που θα οδηγήσουν σε νέες απολύσεις. Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και οι έλεγχοι των επαγγελματικών διπλωμάτων οδήγησης των εργαζομένων στην ΟΣΥ. Σε περίπτωση δε που διαπιστωθούν παρατυπίες αντίστοιχες με τα πιστοποιητικά σπουδών, αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος αποχωρήσεων ο οποίος όμως θα συνοδεύεται και από νομικές διώξεις των εργαζομένων.

Το προσωπικό φεύγει, τα δρομολόγια καθυστερούν

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί τεράστιο κύμα αποχωρήσεων από την ΟΣΥ κυρίως λόγω πρόωρων αλλά και κανονικών συνταξιοδοτήσεων προσωπικού. Η ανακοίνωση προ τετραετίας για τις μειώσεις των αποδοχών των απασχολουμένων στις ΔΕΚΟ οδήγησε μεγάλη μερίδα εργαζομένων στην απόφαση για πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι αποχωρήσεις σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων δημιούργησε κενά στην εταιρεία τα οποία καλύφθηκαν, ως επί το πλείστoν, με τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων της εταιρείας.

 

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 600 προσωρινές και 300 μόνιμες τροποποιήσεις γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ. Έχουν ιδρυθεί νέες γραμμές - κυρίως λεωφορειακές - ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ΟΑΣΑ ακολουθούσε την οδό της συγχώνευσης γραμμών περιορίζοντας δραστικά τις προσφερόμενες θέσεις. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, μόνο οι οδηγοί των λεωφορείων υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 3.500 έναντι 5.500 που ήταν το 2009. Το συγκοινωνιακό έργο της εταιρείας έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ ακόμη και τα δρομολόγια που εκτελούνται εμφανίζουν σημαντικές καθυστερήσεις προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.

ast090414

Η μέση αναμονή στις στάσεις σε όλες τις γραμμές φτάνει τα 25 λεπτά σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 λεπτά. Ακόμη χειρότερη η κατάσταση τα Σαββατοκύριακα οπότε και ο προγραμματισμός, λόγω της μειωμένης κίνησης, επιβάλει την δρομολόγηση λιγότερων οχημάτων. Οι περιοχές στις οποίες παρατηρούνται τα πιο έντονα προβλήματα είναι τα Λιόσια, το Καματερό, η Ελευσίνα, η Μάνδρα, η Μαγούλα, ο Κορυδαλλός, το Σχιστό, το Πέραμα, η Παιανία, η Ανθούσα, το Πικέρμι, το Κορωπί και τα Σπάτα.

Μετά τις απολύσεις έρχονται οι προσλήψεις

Το πράσινο φως για την πρόσληψη 330 οδηγών και 120 τεχνητών έλαβε η εταιρεία ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνολικά 450 προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης της σχετικής απόφασης.

 

Χαρά Αυγερινού

as090414

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.