ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι συγκρούσεις- Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών- Σε εξέλιξη η επιχείρηση

20:19 - 15 Απρ 2014 | Ειδήσεις
Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι συγκρούσεις- Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών- Σε εξέλιξη η επιχείρηση
Πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν από το Κραματόρσκ.- Αδιευκρίνιστος ακόμη ο αριθμός των θυμάτων.-"Η χώρα βρίσκεται στο χείλος εμφυλίου πολέμου" ανέφερε σε δήλωσή του ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ένοπλων φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε με την ανακατάληψη του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ. Ουκρανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν από δύο ελικόπτερα στο μικρό στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της Κραματόρσκ -μίας εκ των συνολικά δέκα πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας όπου ομάδες ενόπλων έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και αρχηγεία των αστυνομικών δυνάμεων.

Ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών μέσων μετέδωσαν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν από το εσωτερικό της βάσης, ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα κατά την επέμβαση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο.Ανώνυμη πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που επικαλείται το δίκτυο Ukrainian National News αναφέρει πως «ναι, υπήρξαν απώλειες. Υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών, αλλά δεν μπορούμε να τις κοινοποιήσουμε αυτή τη στιγμή. Η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Πληροφορίες για την έκβασή της θα υπάρξουν αργότερα».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του μεταβατικού προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ αναφέρεται πως οι στρατιωτικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου χωρίς να γίνεται αναφορά σε θύματα. Ο δήμαρχος του Κραματόρσκ δήλωσε επίσης πως το αεροδρόμιο ανακαταλήφθηκε και στρατεύματα έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη βάση. Μαχητικό ουκρανικό αεροσκάφος είχε επιχειρήσει νωρίτερα να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, αλλά δεν κατέστη εφικτό καθώς αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Την ίδια ώρα, ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα «θα εξοντωθούν».

Η επέμβαση στην πόλη Κραματόρσκ σηματοδοτεί την έναρξη της επιχείρησης κατά του «ξένου εισβολέα» που είχε προαναγγείλει από την Κυριακή η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο, δίνοντας τελεσίγραφο στους αυτονομιστές να αποσυρθούν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει ανά την ανατολική Ουκρανία.Η Ρωσία εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχη» για πληροφορίες ότι υπάρχουν θύματα στην ανατολική Ουκρανία. «Φαίνεται πως εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο» δήλωσε αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ουκρανία - Αρχισε ο Εμφύλιος: Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των νεκρών

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.