ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπείρα έστησε παράνομα 36 τσίρκο και λούνα πάρκ σε όλη τη χώρα

19:19 - 30 Απρ 2014 | Ειδήσεις
Σπείρα έστησε παράνομα 36 τσίρκο και λούνα πάρκ σε όλη τη χώρα
Πολυμελή σπείρα, η οποία μέσω επιχειρήσεων "μαϊμού", δραστηριοποιείτο στην προβολή και διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (τσίρκο και λούνα παρκ) σε όλη τη χώρα, αποκομίζοντας κέρδη, το ύψος των οποίων προσεγγίζει τις 900 χιλιάδες ευρώ, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά πέντε άτομα, από τα οποία τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για πλαστογραφία κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απάτη και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

lunapar300414

Ως "εγκέφαλος" της σπείρας φέρεται ένας 57χρονος, που τα τελευταία χρόνια προέβη στη σύσταση εικονικών επιχειρήσεων, στις οποίες συμμετείχαν ως «αχυράνθρωποι» τρεις από τους συνεργούς του. Όπως έγινε γνωστό, τα τελευταία δύο χρόνια, η σπείρα εγκατέστησε 36 περιοδεύοντα τσίρκο και λούνα παρκ σε ισάριθμους δήμους της χώρας, χρησιμοποιώντας, σε κάποια από αυτά, πλαστογραφημένα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά, που αφορούσαν ακόμα και στη στατικότατα και ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.

 

Την υπόθεση αποκάλυψαν αστυνομικοί του τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από έρευνα που διήρκεσε δέκα μήνες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, η σπείρα εισέπραττε τα έσοδα, αποφεύγοντας συστηματικά να καταβάλλει τους αναλογούντες φόρους και τις απαιτούμενες οικονομικές εισφορές.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού κέρδους, οι κατηγορούμενοι, αντί να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, που να γνωμοδοτεί για τη στατικότητα και την ασφάλεια των λούνα παρκ, κατέφευγαν σε συστηματική πλαστογράφηση των υπογραφών και σφραγίδων πολιτικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων. Στη συνέχεια, κατηγορούνται ότι κατέθεταν τα πλαστογραφημένα δικαιολογητικά σε δήμους της χώρας, υφαρπάζοντας με τον τρόπο αυτό άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης χώρων ψυχαγωγίας.

lunap300414

Επιπλέον, οι δράστες φέρονται ότι κατήρτησαν πλαστή σφραγίδα δήμου του νομού Θεσσαλονίκης, με την οποία θεωρούσαν το γνήσιο της υπογραφής σε βεβαιώσεις που αφορούσαν την εγκατάσταση και λειτουργία των παραπάνω επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι από την παράνομη δράση του κυκλώματος, πέραν της επικινδυνότητας που απορρέει από τη χρήση πλαστών βεβαιώσεων για την ασφαλή λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας, το Δημόσιο υπέστη ζημία από τη μη καταβολή των αναλογούντων φόρων, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 888.761,68 ευρώ. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:25 - 01 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.