ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής το ν/σ για τις λαϊκές αγορές- Οι 4 αλλαγές Χατζηδάκη- Οι αιχμές Σκορδά για τις πιέσεις βουλευτών

16:46 - 02 Μαϊ 2014 | Ειδήσεις
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής το ν/σ για τις λαϊκές αγορές- Οι 4 αλλαγές Χατζηδάκη- Οι αιχμές Σκορδά για τις πιέσεις βουλευτών
Επίθεση σε όσους "αντιδρούν και μένουν στο χθες για μια χούφτα ψήφων", όπως είπε χαρακτηριστικά, εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης, στη Βουλή, όπου υπερψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Η συζήτηση και ψήφισή του και επί των άρθρων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Νωρίτερα, ο κύριος Χατζηδάκης έκανε λόγο "για νομοσχέδιο που δεν είναι χρωματισμένο δεξιά ή αριστερά, αλλά είναι σε μια εξυγιαντική κατεύθυνση, επιδιώκοντας να βάλει τάξη" και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την "για επιχειρήματα και αιτιάσεις μακριά από την απλή λογική", για αντιφατική πολιτική, αλλά και για απουσία προτάσεων. Παράλληλα, απέκρουσε τις κατηγορίες περί αυταρχισμού της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση παραγνωρίζει ότι ο διάλογος για το υπαίθριο εμπόριο ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2013.

laike020514

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης, η αντιπολίτευση ακούει μόνο όσους διαμαρτύρονται και τους συνδικαλιστές, "όλους όσοι, δηλαδή, ενδεχομένως, αισθάνονται ότι χάνουν κάποια από τα προνόμιά τους, επειδή εφαρμόζεται ένα διαφανές σύστημα με τις κληρώσεις". "Ευχαριστώ για τη στάση σας, πολιτικά. Διότι εσείς διαλέγετε να κερδίσετε μια χούφτα ψήφων και μας χαρίζετε την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που είναι υπέρ της διαφάνειας και του εκσυγχρονισμού και όλους τους καταναλωτές και τους εμπόρους, που θέλουν ένα νέο σύστημα. Μας χαρίζετε την Ελλάδα του αύριο και μένετε στην Ελλάδα του χθες και του ρουσφετιού. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά, εκεί που μας επιτάσσει η συνείδηση μας", επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

 

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι "λέει πάντα ότι όλα είναι καλά, αφήστε τα όπως είναι", σε αντίθεση με την κυβέρνηση που αναγνωρίζει, όπως είπε, ότι υπάρχουν προβλήματα και αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για να προχωρήσει στην διευθέτηση τους. Έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

 

Να σημειωθεί, ότι ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε την Παρασκευή τέσσερις βασικές βελτιωτικές αλλαγές σε επίμαχες διατάξεις που είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και συνδικαλιστικών φορέων. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Γίνεται σαφές πλέον ότι «δεν δύναται να μειωθεί ο υφιστάμενων αριθμός των αδειών στις λαϊκές αγορές.
  • Η κλήρωση για την άδεια γίνεται εφάπαξ, τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια καθιερώνεται το σύστημα κυκλικότητας κάθε χρόνο, κατά μία θέση.
  • Αυξάνονται, από τρεις, σε πέντε ημέρες η διάρκεια για τις εμποροπανηγύρεις και σε 10 για τις Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές.
  • Μειώνεται, από ένα χρόνο, σε έξι μήνες η ποινή φυλάκισης για όσους συλλαμβάνονται χωρίς άδεια.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, με αυτόν τον τρόπο γίνεται δικαιότερο και διαφανέστερο το σύστημα των αδειών, ξεκαθαρίζεται ότι δεν μειώνονται οι υφιστάμενες άδειες, ενώ ελαχιστοποιούνται οι ποινές και τα πρόστιμα, σε σχέση με ό,τι αρχικά προέβλεπε το νομοσχέδιο, για τους παραβάτες που συλλαμβάνονται χωρίς άδεια, καθώς αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και η απέλαση, ενώ παραμένει μόνο η ποινή φυλάκισης έξι μηνών η οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί στο ένα έτος.

 

Οι αιχμές Σκορδά

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου για τις λαϊκές αγορές, όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, χαρακτήρισε υποκριτικές τις αντιδράσεις για το θέμα της κλήρωσης των αδειών. Η αναφορά που έκανε, δε, ότι κάλεσε "όποιον δεν πήρε τηλέφωνο στο υπουργείο για μία καλύτερη θέση να μου απαντήσει, αν η νομοθεσία δυσκολεύει ή διευκολύνει το καθεστώς με τα νοσηρά φαινόμενα που υπήρχαν", προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

skordas020514

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, πήρε το λόγο για να καταγγείλει, όπως είπε, την τακτική που ακολούθησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, καθώς αναφέρθηκε ανώνυμα, όπως είπε, σε παρεμβάσεις βουλευτών προς το υπουργείο, για το θέμα των θέσεων στις λαϊκές αγορές. "Έβαλε σε ένα τσουβάλι όλα τα κόμματα. Αυτές είναι πρακτικές άλλων κομμάτων, που τις έκαναν καθεστώς, διατηρώντας για πολλά χρόνια ένα πελατειακό σύστημα", επεσήμανε ο κ. Κοδέλας. Και πρόσθεσε: "Είναι προσβλητικό αυτό που έκανε, αλλά δεν ξαφνιάστηκα. Όμως, ο κ. Σκορδάς αφού ξέρει να ανοίξει το στόμα του, να πει αλήθειες. Εφόσον υπήρχαν βουλευτές που μέχρι χθες έπαιρναν τηλέφωνο διεκπεραιώνοντας αυτά τα αιτήματα, να μας πει ποιοι είναι που προωθούσαν αυτή την φάμπρικα".

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, διαμαρτυρήθηκε έντονα, καλώντας τον κ. Σκορδά ή να ανασκευάσει άμεσα, ή να καταγγείλει δημόσια και ονομαστικά αυτούς που ανέφερε ότι πήραν τηλέφωνο στο υπουργείο. "Έχουν πάρει από όλα τα κόμματα. Σας καλύπτει αυτό;", απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ενώ στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και άλλων βουλευτών από την αντιπολίτευση αντέτεινε ότι όλοι οι βουλευτές ξέρουν πολύ καλά για τι μιλάει, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε ότι άλλο τι λέμε δημόσια και άλλο ιδιωτικά".

Ο προεδρεύων του Σώματος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, παρενέβη κατευναστικά τονίζοντας ότι "ο κάθε ένας στην αίθουσα έχει την ευθύνη των λόγων του και αυτά καταγράφονται".

 

Νωρίτερα, ο κ. Σκορδάς έκανε λόγο για κινδυνολογία και μυθεύματα που κυκλοφορούν, επισημαίνοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας για το υπαίθριο εμπόριο και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου του, ώστε να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες. "Έπεσαν οι μάσκες, όπως είχα πει και στην επιτροπή. Το πρόβλημα δεν είναι οι κληρώσεις, όπως αποδείχτηκε, αλλά ο διαχωρισμός παραγωγών και πωλητών. Είναι μία συνειδητή επιλογή γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε τους παραγωγούς. Βρείτε μία γραμμή στο νομοσχέδιο που δεν τους ευνοεί. Σας προκαλώ. Υπάρχει υποκρισία σε όλες τις πλευρές στο θέμα του διαχωρισμού", τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι τιμές των προϊόντων θα πέσουν, προσθέτοντας ότι αναγνωρίζει το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές. Ο υφυπουργός ήταν κατηγορηματικός στο θέμα του διαχωρισμού παραγωγών και πωλητών και ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός συμπληρώνοντας: "Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σταματάμε τα βαφτίσματα και τις ελληνοποιήσεις προς όφελος των καταναλωτών".

laik020514

Τελευταία τροποποίηση στις 18:36 - 02 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.