ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρατηρητήριο Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης: Σε ύψος ρεκόρ οι μεταρρυθμίσεις, αλλά αναζητούνται οι ωφέλειες…

00:43 - 06 Ιουν 2014 | Ειδήσεις
Παρατηρητήριο Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης: Σε ύψος ρεκόρ οι μεταρρυθμίσεις, αλλά αναζητούνται οι ωφέλειες…
Σε πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις εξελίσσεται η χώρα τα χρόνια του μνημονίου, καθώς σε... 1.470 ανέρχονται τα σχετικά νομοθετήματα των ελληνικών κυβερνήσεων, από τον Ιανούαριο του 2010 έως σήμερα, σύμφωνα με την καταγραφή που πραγματοποίησε το Διαρκές Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων, έργο του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ουσιαστικά, μάλιστα, αυτοί οι 1.470 νόμοι, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι αντιστοιχούν σε περίπου 95% της συνολικής νομοθετικής παραγωγής των τελευταίων 4,5 ετών.

 

Βεβαίως, ο παραπάνω εντυπωσιακός αριθμός δεν σημαίνει ότι ήλθαν τα πάνω- κάτω, καθώς ούτε αξιολόγηση υπήρξε των σχετικών δράσεων, ούτε και ολοκλήρωσή τους. Αυτό άλλωστε, όπως έχει επισημάνει το Reporter, το έχει υπογραμμίσει και στην τελευταία αξιολόγηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τόνισε τον κίνδυνο να παραμείνουν στα χαρτιά λόγω απροθυμίας να  "πλαισιωθούν" από τα απαιτούμενα συμπληρωματικά νομοθετήματα, είτε λόγω άλλων στρεβλώσεων στην εφαρμογή.

 

"Η λύση στην απασχόληση και την ανάπτυξη θα έρθει από την επιχειρηματικότητα. Όχι αυτή που στηρίχθηκε στο προ κρίσης μοντέλο, ένα μοντέλο κλειστό, εσωστρεφές και εν πολλοίς κρατικοδίαιατο. Ένα μοντέλο που ανεστάλη ότι τελείωσαν και οι παροχές. Πρέπει να στηριχθεί στην υγιή επιχειρηματικότητα και σε ένα μοντέλο με ανοιχτούς, σταθερούς και προβλέψιμους κανόνες. Έχουν γίνει ήδη πάρα πολλά βήματα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις", υποστήριξε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος.

amerikanikoepim050614

Επίσης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το επιμελητήριο είναι σταθερά προσηλωμένο στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, τη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη στήριξη περιφερειακών επιμελητηρίων ώστε να γίνουν πύλες στήριξης επιχειρηματικότητας.

 

"Οι μεταρρυθμίσεις έγιναν συχνά κάτω από ασφυκτικές χρονικά πιέσεις, με ατέλειες και ανεπαρκή διαβούλευση. Παράδειγμα αποτελούν τα κλειστά επαγγέλματα. Αρκετά δεν άνοιξαν ή έχουν ανοίξει με στρεβλό τρόπο", επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Γ. Γραμματίδης. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη συνέχισης της μεταρρύθμισης σε όλο το φάσμα του δημοσίου αλλά και συνολικά. Σημείωσε ότι η χώρα είναι πρωταθλητής στις δομικές αλλαγές, αλλά χρειάζεται ουσιαστική ποιοτικής αξιολόγηση των αλλαγών, μετανομθετική διαβούλευση πάνω σε αυτές για να ερευνηθεί τόσο ο βαθμός εφαρμογής όσο και η πληρότητά τους.

 

Μέσα από τη δημιουργία, πάντως, του Διαρκούς Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων, το επιμελητήριο φιλοδοξεί ότι σε επόμενη φάση θα καταστεί δυνατή η εξέταση του βαθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και η εξαγωγή μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

 

Ο καθηγητής, Χρήστος Αλεξάκης, συντονιστής του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου παρουσίασε την ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα, όπου καταγράφονται όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις, και οι οποίες έγιναν από το 2010.

amerikanik050614

Ακτινογραφία της νομοθεσίας από το Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων

Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Χρ. Αλεξάκη κατασκεύασαν κι επικαιροποιούν τη βάση δεδομένων. Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις 20 Ιουνίου 2014 και θα είναι προσβάσιμη επιπλέον από ταμπλέτα και έξυπνο κινητό.

 

"Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε την καταγραφή αντιμετωπίσαμε μια χαοτική κατάσταση. Όχι μόνο δεν γνώριζε το ένα υπουργείο τι έπραττε το άλλο, αλλά το ίδιο διαπιστώναμε και μεταξύ υπηρεσιών του ιδίου υπουργείου", ανέφερε ο κ. Γραμματίδης. Ο χρήστης της εφαρμογής θα μπορεί να αναζητά νόμους, υπουργικές αποφάσεις κλπ. Χρονολογικά, ανά υπουργείο, ανά κλάδο, ανά τύπο μεταρρύθμισης και ανά τελικό υπογράφοντα. Η χρήση δεν είναι δωρεάν, αλλά θα παρέχεται έναντι ετήσιας συνδρομής. Σημειώνεται ότι έχει παρουσιαστεί σε όλα τα κόμματα, ώστε να κατανοήσουν το εργαλείο.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:06 - 06 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.