ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτηση πτώχευσης για εταιρεία του Θωμά Λιακουνάκου - Τι λένε οι τράπεζες; - Η απόγνωση του επιχειρηματία και το μαστίγιο των ορκωτών

18:18 - 12 Ιουν 2014 | Συνεντεύξεις
Αίτηση πτώχευσης για εταιρεία του Θωμά Λιακουνάκου - Τι λένε οι τράπεζες; - Η απόγνωση του επιχειρηματία και το μαστίγιο των ορκωτών
Ο επιχειρηματίας κ. Θ. Λιακουνάκος υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για μία από τις εταιρείες του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την Κέρδος Εκδοτική, με τον επιχειρηματία να τονίζει κατά το παρελθόν ότι επιθυμεί την απεμπλοκή του από τα media αφήνοντας απλήρωτους δεκάδες εργαζομένους του. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο τίτλος της εφημερίδας Κέρδος είναι ενεχυριασμένος στις τράπεζες για την χορήγηση προσωπικού δανείου. Γεννάται το ερώτημα, αν οι τράπεζες θα επιτρέψουν τη διαδικασία της πτώχευσης.

 

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, στο μεταξύ, βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία, εξαιτίας του υπέρογκου δανεισμού, της έλλειψης ρευστότητας, αποτέλεσμα του claw back και του rebate που έχει επιβάλει το υπουργείο Υγείας και της αδυναμίας να συγκεντρώσει κεφάλαια για να πραγματοποιήσει γενναία αύξηση κεφαλαίου.

 

Στο μεταξύ, ο ορκωτός, κατά το πρώτο3μηνο αναφερόταν στο σοβαρό ενδεχόμενο οι τράπεζες να καταγγείλουν τα δάνεια. Συγκεκριμένα, έγραφε για τα αποτελέσματα της Euromedica: «Κατά τη λήξη της κλειόμενης χρήσης ο Όμιλος δεν πληρούσε το σύνολο των χρηματοοικονομικών όρων (covenants) και λοιπών όρων που ρυθμίζουν τις σχετικές τραπεζικές υποχρεώσεις που προβλέπονταν από τις τραπεζικές συμβάσεις. Κατά συνέπεια, εφαρμόζοντας το Δ.Λ.Π 1 "Παρουσίαση Οικονομικών Καταστάσεων", ο Όμιλος και η Εταιρεία προχώρησαν στην ανακατάταξη δανείων, ποσού € 87.089 (2013: € 103.010) και € 80.496 (2013: € 95.730) αντίστοιχα, από το κονδύλι της Κατάστασης Οικονομικής Θέσης

"Μακροπρόθεσμα δάνεια" στο κονδύλι "Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πληρωτέες την επόμενη χρήση" των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.

 

Παράλληλα προβλέπεται δικαίωμα καταγγελίας εκ μέρους των δανειστών για την περίπτωση αυτή, που θα καθιστούσε τις δανειακές υποχρεώσεις αυτές άμεσα απαιτητές».Και όχι μόνο, ο ορκωτός συνεχίζει το μαστίγωμα, γράφοντας: «Επιπλέον, κατά τη λήξη της κλειόμενης χρήσεως το σύνολο των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων υπερέβαινε το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά το ποσό των € 337.223 (2013: € 341.111) και € 286.358 (2013: € 290.404) για τον Όμιλο και την Εταιρεία αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω ανακατατάξεις.

 

Η Διοίκηση του Ομίλου βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων σημαντικού τμήματος των υφιστάμενων τραπεζικών και εμπορικών υποχρεώσεων και με σκοπό την παράταση του χρόνου αποπληρωμής αυτών και τη μέγιστη δυνατή βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης του».

aliakounakos120614

Επίσης, ο ορκωτός βάζει και θέμα συνέχισης της λειτουργίας του ίδιου του ομίλου. Όπως αναφέρεται στα σχόλια χαρακτηριστικά, «το θέμα έμφασης του ελεγκτή αναφέρεται στην Σημείωση 4 των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων, στην οποία γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι α) τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας και του ομίλου έχουν καταστεί αρνητικά και συντρέχει η περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του Κ.Ν. 2190/20 (δηλαδή ο οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει τη λύση της εταιρείας) για την Εταιρεία και για ορισμένες εταιρείες τουομίλου, β) το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Εταιρείας και του Ομίλου υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων και γ) Απόσβεση επιχορηγήσεων επενδύσεων πάγιου ενεργητικού στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Εταιρείας και του Ομίλου περιλαμβάνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

Στο μεταξύ, σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι της εφημερίδας Κέρδος. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, ανέφεραν τα εξής:

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

«Ευχή και κατάρα της μάνας μου: "Θωμά, μην αφήσεις ποτέ απλήρωτους τους εργαζόμενους σου»
Mάρτιος 2012

«"Βάλτε πλάτη" και μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχουν εξοφληθεί όλα τα οφειλόμενα»
Νοέμβριος 2012

«Η αποπληρωμή των δεδουλευμένων σας θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013»
Σεπτέμβριος 2013

«Από αυτήν την εταιρεία οι εργαζόμενοι δεν έχουν χάσει και δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ»
Δεκέμβριος 2013

«Ακόμη και στη χειρότερη των περιπτώσεων, δεν θα χαθεί ούτε ένα σεντ από τις αποζημιώσεις»
Ιούλιος 2013

 

Οι υποσχέσεις θα μπορούσαν να αφορούν οποιαδήποτε επιχείρηση και να απευθύνονται στις εκατοντάδες χιλιάδες των εργαζομένων, που αναγκάζονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, χωρίς το αυτονόητο αντίτιμο της εργασίας, το μισθό.

 

Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις τυχαίνει να αφορούν στους εργαζόμενους της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας «Κέρδος» και έχουν αναληφθεί, εδώ και μια τριετία, από τα πλέον υπεύθυνα χείλη, αυτά του βασικού μετόχου της, κ. Θωμά Λιακουνάκου.

 

Εν όψει μιας θλιβερής για εμάς επετείου, της συμπλήρωσης ενός έτους εργασίας χωρίς αμοιβή, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του «Κέρδους» επιχειρούμε να κάνουμε τη φωνή μας πιο δυνατή.

 

Έχοντας υποστεί μειώσεις μισθών, που σωρευτικά αγγίζουν το - 75%! ( έως -35% με μονομερή μείωση που κρίθηκε παράνομη στο Δικαστήριο και έως -40% με ατομικές συμβάσεις, έχοντας προσφύγει και δικαιωθεί τόσο από το ΣΕΠΕ όσο και από το υπουργείο Εργασίας, έχοντας απεργήσει επί 4,5 μήνες, το τελευταίο ένα έτος, ζητώντας την καταβολή μισθών από τον Απρίλιο 2013 και οφειλών από προηγούμενα έτη, απευθυνόμαστε δημόσια στο βασικό μέτοχο του Κέρδους και επικεφαλής του ομίλου Euromedica, ζητώντας του να τιμήσει τις υποσχέσεις, που ο ίδιος έχει αναλάβει και να μας απεγκλωβίσει από το καθεστώς ομηρίας και οικονομικής εξαθλίωσης, στο οποίο, με δική του ευθύνη, έχουμε βρεθεί.

Αφού έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο επαγγελματικής ευσυνειδησίας και προσωπικού φιλότιμου, στεκόμενοι στην πράξη, επί μία τριετία, στο πλευρό της εφημερίδας, ζητάμε από τον κ. Λιακουνάκο να εγκαταλείψει την τακτική της αδιαφορίας και του κυνισμού, με την οποία μας αντιμετωπίζει, και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

 

Θέλοντας να προστατέψουμε αυτό, που μετά από τις οικογένειές μας, μας στήριξε πιο πολύ, όλες αυτές τις δεκαετίας, το αναγνωστικό μας κοινό (συνδρομητές, φορείς, επιχειρηματική κοινότητα, υπουργεία), θα θέλαμε να το ενημερώσουμε ότι τόσο η ιστοσελίδα "kerdos.gr" όσο και μονοθεματικά φύλλα της εφημερίδας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποτελούν προϊόν απεργοσπαστικών μηχανισμών και μαύρης εργασίας.

 

Τιμώντας ένα μαγαζί, που κάποιοι από εμάς γνωρίζουμε από δεκαετίες, έχοντας μεγαλώσει δημοσιογραφικά μαζί του, ένα μαγαζί στο οποίο, άλλος από ελπίδα, άλλος από φιλότιμο, άλλος από φόβο, αφιερώσαμε τις υπογραφές μας και τη δουλειά μας, ακόμη και απλήρωτοι, αξιώνουμε από το μέτοχο της εφημερίδας το αυτονόητο: την εξόφληση των δεδουλευμένων μας και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς μας, την οποία ο ίδιος έχει πλήξει.

«Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει πραγματική ζωή για κάποιον που δουλεύει δώδεκα ώρες την ημέρα χωρίς να ξέρει γιατί δουλεύει»: André Malraux".

Τελευταία τροποποίηση στις 13:06 - 13 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.