ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το "αλαλούμ" της Κυριακής

02:01 - 20 Ιουν 2014 | Ειδήσεις
Το "αλαλούμ" της Κυριακής
Δεν έχουν περάσει λίγοι μήνες από την εφαρμογή του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και τα όργανα.... άρχισαν, με αφορμή τη δήλωση του Υφυπ. Ανάπτυξης που αφήνει ανοικτό το θέμα της κατάργησης της σχετικής αγορανομικής διάταξης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, όπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν αναιρέσεις της νομοθεσίας.

anoig200614

Σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Σε μία σύγχρονη τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα, δεν νοείται ελκυστικό τουριστικό προϊόν πόλης, χωρίς τη δυνατότητα ανοικτών μουσείων και καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, επτά μέρες την εβδομάδα. Παρόμοιες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σχεδόν από όλους τους ανταγωνιστές μας. Τα μουσεία άνοιξαν, παρά τις αντιδράσεις, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε η Κυβέρνηση να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και για τα καταστήματα, σκεπτόμενη το συμφέρον των καταναλωτών και των επισκεπτών, δηλαδή το συμφέρον της οικονομίας της χώρας".

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς ορίζονται τρεις (3) τουριστικές περιοχές, σε όλη την Ελλάδα όπου επιτρέπεται πιλοτικά για ένα (1) έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές, πέραν των 7 που έχουν αποφασιστεί. Αυτό μάλιστα γίνεται χωρίς να απαιτείται απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη. Μάλιστα από τη νομοθεσία προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση μπορεί να ορίζεται ο φορέας παρακολούθησης της δράσης για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια.

anoigm200614

Παρά τις ψηφισθείσες διατάξεις αλλά και τις διαθέσεις του νέου υφυπουργού, η έκθεση του ΔΝΤ (σελ. 128) για το θέμα των Κυριακών προβλέπει επακριβώς (αντίθετα με τη νομοθεσία που το αφήνει ανοικτό) ότι θα πρέπει να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, (στη Ρόδο, στην Κω & στην Ερμούπολη), στην Κεντρική Μακεδονία (στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Τσιμισκή αναφέρει χαρακτηριστικά, στη Χαλκιδική) και στην Αττική (στο ιστορικό κέντρο, της Ερμού και Ομονοίας συμπεριλαμβανομένης και στη Ραφήνα).

 

Μάλιστα το ΔΝΤ θεωρεί ότι η όποια αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει το Μάρτη του 2015, ώστε να υπάρξουν τυχόν αλλαγές...

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:59 - 20 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.