ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τρίμηνες επιταγές, το κούρεμα των υποχρεώσεων της Αγνό, η εμφάνιση της Lactalis, η φυγή της Arla και άλλες ιστορίες

23:01 - 23 Ιουν 2014 | Συνεντεύξεις
Σε αναβρασμό βρίσκονται και πάλι οι κτηνοτρόφοι, καθώς όπως λένε στο "R", δεν φτάνει που οι γαλακτοβιομηχανίες τους έριξαν τη φετινή τιμή της πρώτης ύλης - αγελαδινό γάλα- από τα 46 λεπτά το κιλό στα 41 λεπτά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κτηνοτρόφων που πληρώνονται με 39 λεπτά το κιλό, έφθασαν και οι τρίμηνες επιταγές.

Παραγωγός ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reporter, ότι προ ημερών ενημερώθηκαν από μεγάλη ελληνική γαλακτοβιομηχανία της Βορείου Ελλάδος ότι θα πληρωθούν με τρίμηνη επιταγή. Έτσι για το γάλα Απριλίου θα πληρωθούν την 1η Αυγούστου.

ageladin230614

Την ίδια στιγμή, άλλος παραγωγός ανέφερε ότι ακούγεται ευρέως στην Κεντρική Ελλάδα ότι ανάλογη τακτική ετοιμάζεται να ακολουθήσει και άλλη γαλακτοβιομηχανία -με διάφορα κατά καιρούς ιδιοκτησιακά προβλήματα εκδίδοντας πεντάμηνες επιταγές. Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται από τις γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να δικαιολογήσουν την χρονική επιμήκυνση των αποπληρωμών τους, είναι ότι δεν διαθέτουν ρευστό και συνάμα προσπαθούν να ρίξουν το κοστολόγιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα παραγωγών, στέλεχος της γαλακτοβιομηχανίας τους διαμήνυσε ότι πρέπει να ρίξουν τις τιμές της πρώτης ύλης προκειμένου να μειωθεί και η τιμή στο ράφι, καθώς το ελληνικό γάλα είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη.

 

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν να έχει βρεθεί τελικά λύση στην χρεοκοπημένη Αγνό. Πηγές υποστηρίζουν ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει προτείνει - και ήδη συζητά- το κούρεμα των δανειακών της χρεών, προκειμένου να ξαναμπεί το εργοστάσιο σε λειτουργία, αλλά υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

agelad230614

Κάτι ακούγεται για τρεις επενδυτές που έχουν "πλευρίσει" την εταιρεία. Συνολικά οι υποχρεώσεις τη εταιρείας φθάνουν τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,5 εκατ. ευρώ είναι δάνεια, τα 13 εκατ. ευρώ αφορούν άνοιγμα της Αγνό προς την Κολιό, 2,5 εκατ. ευρώ είναι εισφορές προς το ΙΚΑ και άλλα τόσα είναι οι μισθοί προς τους εργαζομένους. Επίσης υπάρχουν και οφειλές προς τους παραγωγούς πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ.

 

Ενδιαφέρον στοιχείο πάντως που επιβεβαιώνει ότι το κεφάλαιο Αγνό δεν έχει κλείσει ακόμη, είναι ότι οι περίπου 250 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στην εταιρεία πηγαίνουν καθημερινά στην μονάδα, απλώς για να κτυπήσουν την κάρτα τους, και η πλευρά του επιχειρηματία Κολιού τους πληρώνει κανονικά τα ένσημα. Όχι όμως και τους μισθούς τους που έχουν να δουν από τον Δεκέμβριο του 2012.

 

Όσον αφορά τα προϊόντα Αγνό, δύο εξ αυτών και συγκεκριμένα το βούτυρο και τα γιαούρτια παράγονται σήμερα στο εργοστάσιο Κολιός. Και τα δύο αυτά προϊόντα φέρουν την σήμανση Αγνό, με το πρώτο να διανέμεται στην ελληνική αγορά και το δεύτερο σε αγορές του εξωτερικού.

agela230614

Οι εξελίξεις ωστόσο για τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας τρέχουν. Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες της αγοράς μιλούν για πιθανή έλευση της πολυεθνικής -με έδρα τη Γαλλία- Lactalis. H τελευταία, όπως ακούγεται, ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά εξαγοράζοντας ακόμη και διαθέσιμη μονάδα.

 

Με την συγκεκριμένη έλευση συνδέθηκε και η φημολογούμενη φυγή της Arla. Xωρίς η τελευταία να έχει προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση των μελλοντικών της σχεδίων όσον αφορά την ελληνική αγορά, κτηνοτρόφοι λένε στο "R", ότι στους δικούς τους κύκλους ακούστηκε πως η Αrla δεν θέλει να ανταγωνιστεί την Lactalis και ως εκ τούτου σε μία πιθανή είσοδο της πολυεθνικής αυτή θα αποχωρήσει. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα επόμενα βήματα μιας εταιρείας, παρά μόνο αν τα επιβεβαιώσει ή διαψεύσει η ίδια.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

agel230614

Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 24 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.