ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες διατάξεις αποσύρθηκαν από το ν/σ για την πολεοδομική μεταρρύθμιση

19:02 - 23 Ιουν 2014 | Ειδήσεις
Ποιες διατάξεις αποσύρθηκαν από το ν/σ για την πολεοδομική μεταρρύθμιση
Με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος προωθήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την χωροταξική και την πολεοδομική μεταρρύθμιση από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, προκειμένου, όπως υπογραμμίζεται, να ολοκληρωθούν εγκαίρως συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας.

Πιο αναλυτικά, από το κατατεθέν νομοσχέδιο αποσύρθηκαν- μετά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν- οι διατάξεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις και κάθε άλλη διάταξη που δεν επείγει, προκειμένου- όπως σημειώνεται- να επανεισαχθούν προς συζήτηση στη βουλή ως ξεχωριστό νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία.

apole230614

"Τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΕΚΑ όλοι δουλέψαμε για να ολοκληρωθεί μία νομοθετική πρωτοβουλία που απλοποιεί τις διαδικασίες, βοηθά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προστατεύει το περιβάλλον. Θέσαμε ως βασικό στόχο την αποκέντρωση των λειτουργιών και την επιτάχυνση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού", ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ταγαράς.

Τι προβλέπει

Το σχέδιο νόμου «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη» περιλαμβάνει:

  • Το Κεφάλαιο Α «Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός», με το οποίο διαρθρώνεται ένα νέο πλαίσιο Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού που απαντά στις ανάγκες της σημερινής Ελλάδας, θεραπεύει ζητήματα και συγκρούσεις κανόνων που έχουν αναδειχθεί μετά την εφαρμογή του προηγούμενου πλαισίου και θέτει της βάσεις για την πραγματική προστασία του ανθρωπογενούς, φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος με γνώμονα μια ανάπτυξη προς όφελος των επόμενων γενεών.
  • Το Κεφάλαιο Β «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», με το οποίο βελτιώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις χρήσεις γης.

apoleodo230614

"Αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις"

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «με το νέο θεσμικό πλαίσιο καθορίζονται επακριβώς οι αρμοδιότητες, τα επίπεδα σχεδιασμού και ελέγχου, αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις, ενώ όλα τα αποτελέσματα του σχεδιασμού, οποιουδήποτε επιπέδου, καθώς και οι "θεσμικές γραμμές" συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά σε ενιαία βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ και αποτυπώνονται στα ψηφιακά υπόβαθρα της ΕΚΧΑ».

 

Ειδικότερα, στόχο αποτελεί η απλούστευση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και η μείωση των επιπέδων σχεδιασμού από επτά σε τέσσερα. Ταυτόχρονα, όλες οι διαδικασίες θα έχουν μία κεντρική αξιολόγηση, παρακολούθηση και δέσμευση ολοκλήρωσης σε συγκεκριμένο χρόνο, με οργανωμένο τρόπο.

 

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ταγαρά, βελτιώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις χρήσεις γης, «το οποίο έχει πλέον καταστεί παρωχημένο λόγω των σημαντικών αλλαγών στον τρόπο ζωής, των νέων μορφών επιχειρηματικότητας και γενικότερα των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών δεδομένων που ο οργανωμένος αστικός και εξωαστικός χώρος καλούνται να ικανοποιήσουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται επίσης η μείωση των επιπέδων σχεδιασμού, δηλαδή των σχεδίων του χώρου, από επτά σε τέσσερα, ενώ δίνεται σαφής κατεύθυνση του κάθε σχεδίου.

apoleodomik230614

Στόχο αποτελεί και το ζήτημα της μείωσης του χρόνου που απαιτείται για να εγκριθούν τα σχέδια του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Οι εγκρίσεις θα περνάνε πλέον από την αποκεντρωμένη διοίκηση και με άλλες διαδικασίες θα γίνονται σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ μέχρι σήμερα απαιτούνταν έως και τρία χρόνια. Μάλιστα, επιταχύνεται και η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης στα δύο χρόνια, καθώς ο χρόνος που απαιτούνταν μέχρι σήμερα κυμαινόταν από 5 έως 20 χρόνια.

 

Όσον αφορά τις χρήσεις γης, ο κ. Ταγαράς επεσήμανε ότι αντιστοιχίζονται οι περίπου 6.000 Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών με τις χρήσεις γης του νέου συστήματος και «δημιουργείται μία δυναμική βάση δεδομένων, η οποία ξεκαθαρίζει μία και καλή το τοπίο».

Σημαντικό βήμα για το ΥΠΕΚΑ αποτελεί επίσης η ολοκλήρωση μέχρι το 2020, με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων, ενός ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας όπου θα απεικονίζονται όλες οι θεσμικές γραμμές (δάση, αιγιαλός, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασμοί κλπ), που επηρεάζουν σημαντικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του χώρου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.