ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήστε τη ρευστότητα του χαρτοφυλακίου σας, προειδοποιεί η Barclays

Το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για τις αγορές

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ανάπτυξη κινείται με απογοητευτικούς ρυθμούς το 2014, οι επενδυτές διεθνώς, έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις αγορές ποντάροντας στην υπόθεση ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για πολύ καιρό ακόμα, σύμφωνα με σημερινό report της Barclays. Η υπόθεση αυτή αναμένεται να δοκιμαστεί έντονα τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα στην Αμερική όπου η αγορά εργασίας κορυφώνει και ο πληθωρισμός αναμένεται να αρχίσει να κινείται ανοδικά.

Σύμφωνα με τη Barclays, η Fed δε θα μπορέσει να αγνοήσει την άνοδο του πληθωρισμού στις επόμενες συνεδριάσεις της και αν οι προβλέψεις για άνοδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων επαληθευτούν, οι μετοχές και τα ομόλογα θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα. Η Barclays προειδοποιεί για την υιοθέτηση μιας αμυντικής επενδυτικής τακτικής και για την αύξηση της ρευστότητας.

Παραμένει προβληματισμένος ο Mark Carney της ΒΟΕ

Η σημερινή ομιλία του επικεφαλής της ΒοΕ αποδείχθηκε λιγότερο επιθετική απ΄ότι περίμενε η αγορά, με τις ανακοινώσεις να αφορούν σε αύξηση των κριτηρίων για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, καθώς και περιορισμούς με βάση το εισόδημα. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τόνισε επίσης την ανάγκη  οι δανειολήπτες να λαμβάνουν υπ’όψιν τους μια ενδεχόμενη αύξηση στα επιτόκια και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Η στερλίνα βρήκε στήριξη και διαπραγματεύεται πάνω από το 1,7000 έναντι του δολαρίου, καθώς η αγορά εκτιμά ότι αυτές οι ενέργειες έχουν σκοπό να λειτουργήσουν προληπτικά στην αύξησης των τιμών κατοικίας και να περιορίσουν τον κίνδυνο δημιουργίας μιας φούσκας στην αγορά ακινήτων.Αυτό που επίσης λειτούργησε θετικά για το νόμισμα είναι η διαμόρφωση της άποψης ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δε θα επηρεάσουν την επερχόμενη αύξηση επιτοκίων που έχει ήδη υπονοήσει η κεντρική τράπεζα ότι θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από ότι αναμενόταν.Στήριξη βρήκαν επίσης και οι μετοχές των εταιριών real estate, που είχαν δεχθεί πιέσεις αναμένοντας τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων και πως αυτά θα επηρέαζαν την αγορά κατοικίας.

Αυξανόμενες οι πληθωριστικές πιέσεις στην Αμερική

Στην Αμερική ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το στόχο του 2% εμφανίζει όμως βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.Η αγορά εργασίας επίσης εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, με τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας που ανακοινώθηκαν σήμερα να διαμορφώνονται στις 312.000, όσο περίπου ανέμεναν και οι αναλυτές. Προς το παρόν τα στοιχεία δικαιώνουν την επιλογή της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, όπως όμως έχει επισημάνει η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας αν η αγορά εργασίας συνεχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης και ο πληθωρισμός επιστρέψει σε θεμιτά επίπεδα γρηγορότερα από το αναμενόμενο, τότε μια αύξηση των επιτοκίων θα αποφασιστεί συντομότερα .

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.