ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για αναβολή

10:22 - 08 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Σαρωτικές αλλαγές στις προϋποθέσεις αναβολής για τους υπόχρεους κατάταξης στο στρατό φέρνει ο νέος νόμος της υφυπουργού Φώφης Γεννηματά, αλλά και στις ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους.
Ειδικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση του ηλικιακού ορίου κατάταξης στο 26ο έτος από το 28ο που ήταν για σπουδαστές Κολλεγίων, τα οποία συνεργάζονται με ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού (και όχι μόνο της ΕΕ).

Επίσης σε περίπτωση που δύο αδέλφια καλούνται να υπηρετήσουν πλέον δικαίωμα αναβολής θα έχουν ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ενώ η ισχύουσα διάταξη ορίζει ότι δικαίωμα αναβολής έχει ο μικρότερος.

Όσον αφορά την διαπίστευση ακαταλληλότητας στράτευσης ορίζεται ότι στο εξής την αρμοδιότητα κρίσης στρατιωτών ως ακατάλληλων θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά οι Επιτροπές Απαλλαγών, οι οποίες στελεχώνονται με ειδικούς γιατρούς.

Αναφορικά με τους ανυπότακτους το νομοσχέδιο ορίζει ότι αυτοί που συμπληρώνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους και αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης να μην εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για κατάταξη, για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και να μην εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους.

Παράλληλα για τους ανυπότακτους προβλέπεται ότι μπορούν να διακόπτουν την ανυποταξία τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική αρχή και όχι μόνο στις Στρατολογικές Υπηρεσίες και στις Στρατιωτικές Δικαστικές Αρχές, όπως ισχύει σήμερα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο λαμβάνεται, επίσης, μέριμνα ώστε να έχει δικαίωμα μετάταξης μεγαλύτερος αριθμός στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ επανακαθορίζεται και το πλαίσιο απονομής ιδιότητας αξιωματικού των ΕΔ σε Ολυμπιονίκες.

Με τις προωθούμενες διατάξεις επανακαθορίζονται, επίσης, οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριες, αποκλειστικά για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση δικαιοπραξιών σε παραμεθόριες περιοχές.
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.