ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επενδυτές βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στα ευρωπαϊκά assets

Οι ροές των κεφαλαίων δείχνουν ενίσχυση των εισροών στην Ευρώπη

Αν και η Αμερική παραμένει ο ηγέτης στην αγορά των ETFs με βάση τα υπό διαχείριση κεφάλαια, η αγορά των ευρωπαϊκών ETPs αναπτύσσεται με πολύ εντυπωσιακούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του κολοσσού WisdomTree. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ETPs και αυτό σημαίνει ότι οι εισροές κεφαλαίων προς την Ευρώπη θα παραμείνουν ενισχυμένες και για τα επόμενα χρόνια.

Ο δρόμος των κεφαλαίων

Οι επενδυτές δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση για μετοχές εκτός Αμερικής, αλλά την ίδια ώρα παραμένει αυξημένη η ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα. Άλλωστε δεν προκαλεί εντύπωση ότι ακόμα και στην Αμερική, εταιρείες οι οποίες έχουν δεχθεί σημαντικά κεφάλαια αποτελούν ευρωπαϊκές οντότητες.

Αρκετά ενδιαφέρον είναι και το συμπέρασμα ότι μεγάλοι διαχειριστές αγοράζουν ομόλογα προκειμένου να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τον παράγοντα της μεταβλητότητας στα χαρτοφυλάκια των μετοχών και να αποκτήσουν μια σταθερή εισροή ρευστότητας. Και όπως είναι λογικό, προκειμένου να αποφευχθεί και ο νομισματικός κίνδυνος, οι διαχειριστές προτιμούν σχεδόν αποκλειστικά ομόλογα σε δολάριο.

Που υπάρχει ευκαιρία;

Δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές αποκτούν συνχώς μεγαλύτερη έκθεση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, η WisdomTree εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξήσουν και την έκθεσή τους σε ευρωπαϊκό χρέος για να προστατέψουν, κατά τον ίδιο τρόπο, τα χαρτοφυλάκιά τους από τις διακυμάνσεις της μεταβλητότητας.

Επίσης, την ώρα που η Fed οδηγείται προς τον τερματισμό της στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, η ΕΚΤ έρχεται όλο και πιο κοντά. Αν και δεν έχει υπάρξει κάποια εκτίμηση σχετικά με το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό, η WisdomTree εκτιμά ότι αυτό θα γίνει πριν από την ολοκλήρωση του 2014. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη άνοδο των μετοχών, καταλήγει η εταιρεία.

Αν και ο χρόνος που θα συμβούν οι παραπάνω ενέργειες είναι καθοριστικός, μακροπρόθεσμα οδεύουμε προς μια άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και μια παραμονή στα ίδια επίπεδα (ή ακόμα και πτώση) για τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές για τα ευρωπαϊκά ομόλογα και αυτό είναι μια ευκαιρία που δε μπορεί να αγνοηθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.