ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Merkel δεν αναμένει αποφάσεις την Τετάρτη για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα

20:00 - 16 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Η Merkel δεν αναμένει αποφάσεις την Τετάρτη για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα
Λύση "πακέτο" για τα ευρωπαϊκά αξιώματα επιδιώκει η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δήλωσε ότι πρόκειται να διεξαχθεί μόνο μια πρώτη συζήτηση, χωρίς να αναμένονται όπως όλα δείχνουν αποφάσεις.

"Σε ζητήματα στελέχωσης θα γίνει μια πρώτη συζήτηση. Προτιμώ να λυθούν όλα τα θέματα συγχρόνως. Θα υπάρξει απόφαση σήμερα; Δεν το πιστεύω", είπε χαρακτηριστικά.

 

Για τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι στην ουκρανική κρίση δεν έχει σημειωθεί πρόοδος από την τελευταία επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στις 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες εφόσον οι όμηροι δεν αφέθηκαν ελεύθεροι, τα σύνορα δεν είναι ασφαλή και η ομάδα επαφής δεν συνεδριάζει. "Θα συζητήσουμε την επιβολή νέων κυρώσεων καθώς η ρωσική συνεισφορά στην αποκλιμάκωση δεν υπήρξε επαρκής", τόνισε.

 

Η Merkel είπε ακόμη ότι θα συζητηθεί η στρατηγική ατζέντα της νέας Επιτροπής με τον νέο πρόεδρο Ζ. Γιούνκερ τονίζοντας ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία.

 

Βασικό αντικείμενο της άτυπης Συνόδου Κορυφής είναι η στελέχωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η διανομή άλλων σημαντικών αξιωμάτων.

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ξεκινήσει με 2 ώρες καθυστέρηση, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις. Πρώτο θέμα συζήτησης στην ατζέντα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

 

Μετά από περίπου μιάμιση ώρα, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασιών των ηγετών και παρουσία του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές θέσεις. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει πρωτίστως να αποφασίσουν ποιος θα πάρει το οικονομικό χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής και ποιος το χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ που σήμερα κατέχει η Βαρόνη Κάθριν 'Αστον.

atypi160714

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει υποσχεθεί ότι θα το δώσει σε σοσιαλιστή πολιτικό, και το όνομα που ακούγεται ως πιθανότερο είναι αυτό του Γάλλου υπουργού οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Σε ό,τι αφορά την ηγεσία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραμείνει σε γυναικεία χέρια. Η Ιταλική Προεδρία της ΕΕ, πιέζει πολύ για την Ιταλίδα υπουργό εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ωστόσο θεωρείται φίλα προσκείμενη στη Ρωσία και την απορρίπτουν η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.

 

Οι χώρες αυτές προβάλλουν ως καταλληλότερη υποψήφια τη Βουλγάρα Επίτροπο, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

 

Αναφορικά με τον διάδοχο του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του οποίου η θητεία λήγει στο τέλος του έτους, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να είναι σοσιαλιστής, δεδομένου ότι ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες. Πιθανή διάδοχος του Χ. Ρομπάι εμφανίζεται η Δανή πρωθυπουργός, Χέλε-Τόρνινγκ Σμιτ, η οποία ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι συγκεντρώνει την υποστήριξη όλων των σοσιαλιστών.

 

Εξάλλου, ο Ισπανός υπουργός οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, φιγουράρει μεταξύ των επικρατέστερων διαδόχων του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Προεδρία του Eurogroup. Ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δε φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πόστο του πριν από τη λήξη της θητείας του τον Ιούνιο του 2015, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αν ο Πρόεδρος του Eurogroup θα έχει "διπλό καπέλο", αναλαμβάνοντας παράλληλα το οικονομικό χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής.

 

Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη γιατί πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών ομάδων, αλλά και μεταξύ των δύο φύλων, ανδρών και γυναικών και των γεωγραφικών περιοχών, σχολιάζουν οι αναλυτές. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να μην υπάρξει σήμερα τελική απόφαση για όλα τα ευρωπαϊκά αξιώματα.

 

Σε ό,τι αφορά τέλος, τη συζήτηση για την Ουκρανική κρίση, διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι ευρωπαίοι ηγέτες να προχωρήσουν στην τρίτη φάση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δηλαδή στις οικονομικές κυρώσεις. Τα πιθανότερα μέτρα που εξετάζονται είναι το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

aty160714

Τελευταία τροποποίηση στις 20:19 - 16 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.