ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ως "Μιχαήλ Μιχελάκης" κυκλοφορούσε ο Μαζιώτης

21:57 - 16 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Σε μια πλαστή ταυτότητα την οποία είχε πάνω του ο Νίκος Μαζιώτης την ώρα της αιματηρής ένοπλης συμπλοκής στο Μοναστηράκι, εστιάζει το ενδιαφέρον της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προκειμένου να εντοπίσει το κρησφύγετο του συλληφθέντος τρομοκράτη και πιθανότατα γιάφκα με οπλισμό, ή κάποιο γκαράζ.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος, Δημήτρης Τσακνάκης, ο οποίος έδωσε συνέντευξη τύπου μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, ο Μαζιώτης έφερε μαζί του μια πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία Μιχαήλ Μιχελάκης του Νικολάου και της Αρχοντίας, γεννηθείς την 16/4/1977 στην Αθήνα, η οποία έχει την φωτογραφία άλλου προσώπου, για το οποίο γίνεται έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί ποιό είναι και τι σχέση έχει με τον συλληφθέντα.

 

Όπως είπε ο κ. Τσακνάκης, με την ταυτότητα αυτή αγοράστηκε το 2013 από την Αθήνα, ένα αυτοκίνητο μάρκας HYUNDAI ACCENT, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959, χρώματος ασημί, το οποίο φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε ο Μαζιώτης και σύμφωνα με μια πληροφορία προσομοιάζει με το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν ο συλληφθείς και οι συνεργάτες του στην αιματηρή ένοπλη ληστεία που έγινε πριν από λίγο καιρό στην Κλειτορία Καλαβρύτων.

amazi160714

Για τον λόγο αυτό, ο αρχηγός κάνει έκκληση στους πολίτες, όποιος γνωρίζει κάτι για την ταυτότητα, (η οποία θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίαση κάποιων σπιτιών ή άλλων χώρων), ή για το παραπάνω αυτοκίνητο, να επικοινωνήσει με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στα τηλέφωνα 1014 και 10414.

 

Σε ό,τι αφορά στα γεγονότα στο Μοναστηράκι, ο αρχηγός τόνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των πολιτών, εκτός από τον ελαφρύ τραυματισμό των δύο τουριστών από την Αυστραλία και την Γερμανία, χάρις στην ψυχραιμία των αστυνομικών, οι οποίοι δεν ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς του Μαζιώτη μέσα στον κόσμο.

 

Ο Μαζιώτης, όπως είπε ο αρχηγός, πυροβόλησε συνολικά οκτώ φορές με πιστόλι μάρκας USB, ενώ οι αστυνομικοί πυροβόλησαν μόνο μία φορά, αφού απομακρύνθηκαν από πολυσύχναστη περιοχή και τραυμάτισαν τον καταζητούμενο.

 

Το χρονικό της σύλληψης

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσακνάκη, ο Μαζιώτης παρά το ότι φορούσε περούκα και είχε αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά, εντοπίστηκε από αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής στην πλατεία Μοναστηρακίου, όταν βγήκε από το μετρό, στο πλαίσιο ειδικής αστυνομικής δράσης που είχε αναπτύξει τον τελευταίο καιρό η συγκεκριμένη υπηρεσία στην Αθήνα, γι' αυτό τον σκοπό.

 

Αμέσως ειδοποιήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων και ζητήθηκε η συνδρομή της Ομάδας ΔΙΑΣ και των αστυνομικών που βρίσκονταν στην περιοχή λόγω της επιχείρησης "Θησέας" που ήταν σε εξέλιξη.

 

Η πρώτη εμπλοκή έγινε στην διασταύρωση Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς, όταν ο Μαζιώτης βγήκε από κατάστημα και του ζητήθηκε να παραδοθεί. Τότε πυροβόλησε μια φορά εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι δεν ανταπέδωσαν τον πυροβολισμό.

amazioti160714

Ακολούθως ο καταζητούμενος έτρεξε προς την πλατεία Μοναστηρακίου, όπου πυροβόλησε άλλες πέντε φορές εναντίον των αστυνομικών μέσα στον κόσμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι δύο αλλοδαποί τουρίστες. Ο μεν Αυστραλός νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό εκτός κινδύνου, με ένα όλως ελαφρό τραύμα στον αστράγαλο από εξοστρακισμό σφαίρας, ο δε Γερμανός συνέχισε την κρουαζιέρα του.

 

Η καταδίωξη συνεχίστηκε μέχρι την οδό Μητροπόλεως όπου ο Μαζιώτης, όταν ένοιωσε ότι είχε εγκλωβιστεί, πυροβόλησε άλλες δύο φορές, τραυματίζοντας τον ειδικό φρουρό, ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία στην περιοχή για το παραεμπόριο.

 

Τότε, ένας άλλος ειδικός φρουρός, αφού είχε βεβαιωθεί ότι δεν κινδύνευε κάποιος πολίτης, πυροβόλησε μία φορά με αποτέλεσμα να τραυματίσει το Νίκο Μαζιώτη στην κλείδα και να τον συλλάβουν.

 

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αρνήθηκε να δώσει άλλες πληροφορίες για την υπόθεση, γιατί όπως είπε, η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

 

Σε ό,τι αφορά την δράση του Νίκου Μαζιώτη μέχρι την σύλληψή του, ο κ. Τσακνάκης ανέφερε ότι:
"Από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει η συμμετοχή του στη ληστεία στα Μέθανα Τροιζηνίας, καθόσον εκεί βρέθηκε παλαμικό του αποτύπωμα. Από την έρευνα επίσης προκύπτει γενετικός τύπος στη ληστεία της Τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας, γενετικός τύπος, που ταυτίζεται σε πλήθος αντικειμένων, και προσωπικών αντικειμένων, που βρέθηκαν στην οικία του, κατά την αρχική του σύλληψη τον Απρίλιο του 2010.

 

Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θέλω να σας θυμίσω ότι είχε συλληφθεί στις 11-4-2010, όπως προανέφερα για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», καθώς και για τη διάπραξη σωρείας αδικημάτων, όπως προμήθεια, κατοχή, χρήση εκρηκτικών υλών και είχε καταδικαστεί συνολικά σε φυλάκιση 50 ετών.

 

Επίσης, θα κατηγορηθεί γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της έκρηξης που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο στην οδό Αμερικής.

 

Ως αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας θέλω να συγχαρώ δημόσια όλο το προσωπικό, που συμμετείχε στον εντοπισμό και τη σύλληψη του καταζητούμενου τρομοκράτη, για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και το επαγγελματισμό που επέδειξαν".

ama160714

 

Τα συγχαρητήρια Σαμαρά

 

Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λείπει στο εξωτερικό, και ολόκληρης της κυβέρνησης προς την Αστυνομία μετέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες και δήλωσε:

 

"Η επιτυχία της Αστυνομίας, που επαναλαμβάνω είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών όλου του Σώματος συνεισφέρει με πολλαπλά οφέλη στην ελληνική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο πολιτικό, όπως είναι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όσο και σε επίπεδο κοινωνικό και οικονομικό για την ανάπτυξη της ίδιας της χώρας.

 

Πιστεύω πως με αφορμή την επιτυχία και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε διαφορές, οφείλει το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα στο σύνολο τους να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και της βίας μιας και το διακύβευμα είναι η ίδια η δημοκρατία.

 

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας διότι η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλες τις πλευρές σοβαρότητα και επαγρύπνηση.

 

Συγχαρητήρια και πάλι στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας".

a160714 

 

Που κινούνται οι έρευνες

 

Τώρα το βάρος των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής πέφτει στον εντοπισμό της συντρόφου του Ν. Μαζιώτη, Πόλας Ρούπα, η οποία διέφυγε μαζί του πριν από 21 μήνες, μετά την αποφυλάκιση τους λόγω παρέλευσης του 18μήνου προσωρινής κράτησης.

 

Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας "χτενίζουν" ολόκληρη την Αττική για τον εντοπισμό κρησφύγετων του Νίκου Μαζιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής μπαίνουν και χώροι που συχνάζουν αντιεξουσιαστές, καθώς και συγκεκριμένα άτομα από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στοιχεία για τους συνεργάτες του τρομοκράτη.

 

Ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους πριν από δύο χρόνια μετά τη λήξη του 18μηνου της προφυλάκισής τους. Ωστόσο, είχαν παραβιάσει τους όρους και τα ίχνη τους είχαν χαθεί από τις 15 Ιουνίου 2012. Είχε επικηρυχθεί έναντι 1 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και η Ρούπα.

 

Εξάλλου, το απόγευμα της Τετάρτης, εντοπίστηκε στο Περιστέρι και προσήχθη στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να καταθέσει ο οδηγός του ταξί με το οποίο προσπάθησε να διαφύγει ο Ν. Μαζιώτης.

am160714

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:38 - 16 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.