ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαράντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

15:51 - 20 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Σαράντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Συμπληρώνονται σήμερα, Κυριακή 20 Ιουλίου, 40 χρόνια από την εισβολή του "Αττίλα" στην Κύπρο, που οδήγησε στη de facto διχοτόμηση του νησιού και την κατοχή του 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα, 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ 1.619 παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι σήμερα. 

Η πληγή που άνοιξε ο "Αττίλας" στο σώμα της μαρτυρικής μεγαλονήσου δεν έχει κλείσει ακόμα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για την επανένωση του νησιού.

Το δρόμο για την τουρκική εισβολή άνοιξε, πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 15 Ιουλίου 1974, το πραξικόπημα που οργάνωσαν η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β'.

kipros1

Σήμερα, στις 5:30 το πρωί, οι σειρήνες που ήχησαν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, "ξύπνησαν" τις μνήμες από τον εφιάλτη που ξεκίνησε το πρωινό της 15ης Ιουλίου 1974 με την απόβαση του τουρκικού στρατού στην Κερύνεια.

Στις 10:00 το πρωί, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο μνημόσυνο των πεσόντων στην εισβολή, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. 

Στο μήνυμά του ο κ. Αναστασιάδης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "40 χρόνια είναι αρκετά για όλους μας, για εμάς και τους Τουρκοκυπρίους", ενώ αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα, είπε ότι "οι προκλήσεις δεν συνηγορούν και οι δημόσιες δηλώσεις είτε καλής θέλησης είτε προκλητικές, δεν συμβάλλουν στο να βρεθεί λύση". 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:28 - 20 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.