ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάδοι απορριμάτων με αισθητήρες στα Χανιά

12:57 - 31 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Ενα πρωτοποριακό σύστημα, για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και το άδειασμα των κάδων από τους δρόμους της πόλης, θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) Χανίων, στο πλαίσιο καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει και η Σεβίλη!

Συμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, στους κάδους απορριμμάτων θα τοποθετηθούν αισθητήρες, οι οποίοι μέσα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, που μεταφέρουν διαδικτυακά δεδομένα, θα ειδοποιούν τους υπευθύνους στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ αλλά και τους οδηγούς των απορριμμάτων, όποτε ένας κάδος είναι γεμάτος.

Ετσι, θα τροποποιούνται αναλόγως τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και κατά προτεραιότητα θα αδειάζονται οι γεμάτοι κάδοι, καθώς η ΔΕΔΙΣΑ θα ειδοποιείται άμεσα για την πληρότητά τους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου, με τη συνάντηση των εταίρων στην Ισπανία, και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα Χανιά με την εγκατάσταση του συστήματος. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του εργαλείου LIFE+13 με τίτλο: «Αποδοτικές και βιώσιμες μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων με τη χρήση εργαλείων ICT ή ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας)».
Οι αισθητήρες, μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, θα ειδοποιούν τους υπευθύνους πότε ένας κάδος είναι γεμάτος
Ο διευθυντής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης, Κώστας Πατεράκης, δήλωσε ότι «στόχος είναι να στηθεί ένα πληροφοριακό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα μπορεί κάποιος, ελέγχοντας την πληρότητα των κάδων και τροποποιώντας τη διαδρομή που θα διανύσει με βάση την πληρότητά τους, να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών των αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, του θορύβου και της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην ενεργειακή απόδοση και τη συμβολή στη μείωση των εκπομπών αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και τη μείωση του θορύβου και της κυκλοφοριακής συμφόρησης κατά τη διάρκεια της συλλογής των αποβλήτων και τη μεταφορά τους».

Η πρώτη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλη το διήμερο 17-18 Ιουλίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.