ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέμα χρόνου το δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους

09:33 - 06 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
Θέμα χρόνου το δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους
Το υπουργείο Υποδομών προκήρυξε διαγωνισμό για την δημιουργία ασύρματου Ιντερνετ σε 4.000 ανοικτούς και κλειστούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 6 Οκτωβρίου 2014 και ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών την 10η Οκτωβρίου, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη του συγκεκριμένου έργου, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 18,4 εκ. ευρώ. Υπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης www. promitheas.gov.gr, ενώ η προκήρυξη αναμένεται να αναρτηθεί στο ΕΣΗΔΗΣ στις 21 Αυγούστου και μία μέρα μετά στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρακτικά, το πλάνο προβλέπει δωρεάν Wi-Fi για τους πολίτες σε μεγάλης κλίμακας δημόσιους χώρους, μέσω της δημιουργίας σημείων πρόσβασης (hotspots) που θα καλύψουν τους 302 από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας. Στόχος του σχεδίου είναι να ενεργοποιηθούν 15.000 σημεία πρόσβασης σε ΟΤΑ, μουσεία και λιμάνια ενώ το έργο θα επεκταθεί σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα, οι οποίοι βάσει σχεδίου, θα μπορούν:

  • Να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους, και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.
  • Να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5Mbps.
  • Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.
  • Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.

 

Να σημειωθεί πως στο έργο δεν θα συμμετάσχει ο δήμος της Αθήνας, καθώς έχει ήδη αναπτύξει το δικό του ασύρματο δίκτυο αλλά ούτε και οι δήμοι Χαλανδρίου, Πετρούπολης, Κρωπίας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Πολυγύρου, εφόσον δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.