ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Incrediblue: Το ελληνικό success story στον θαλάσσιο τουρισμό

00:01 - 18 Αυγ 2014 | Συνεντεύξεις
Incrediblue: Το ελληνικό success story στον θαλάσσιο τουρισμό
Η Incrediblue κατάφερε να καταρρίψει τον μύθο των ακριβών διακοπών με σκάφος, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reporter ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αντώνιος Φιοράκης.

Η Incrediblue είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης σκαφών, με έδρα το Βόλο, που "άνοιξε τα πανιά της" το 2012 και σύντομα κατάφερε να γίνει μία διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού.

Σε μία περίοδο όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις βιώνουν ίσως τις χειρότερες ημέρες στη σύγχρονη -μεταπολεμική- ιστορία της Ελλάδας, μία ολιγομελής παρέα ανθρώπων απέδειξε στην πράξη πως η επιτυχία είναι εφικτή, παρά τις αντιξοότητες που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Φιοράκης, αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας, τα πλεονεκτήματά της, καθώς και στις προοπτικές της εταιρείας.

 

- Κύριε Φιοράκη, πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία της Incrediblue. Πότε και από ποιους ξεκίνησε η βασική ιδέα;

 

Το όραμα της Incrediblue ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν εγώ φιλοξενούσα στην Ελλάδα κάποιους φίλους από το εξωτερικό, οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους με σκάφος. Η απογοήτευση που βίωσαν εξαιτίας της ασυμβατότητας αυτού που είχαν ενοικιάσει με αυτό που τελικά συνάντησαν, στάθηκε η αφορμή για τη σύσταση της Incrediblue. Το καταμαράν που παραδόθηκε ήταν πολύ μικρότερο και παλαιότερο από αυτό που είχαμε αρχικά συμφωνήσει, ενώ δεν υπήρχαν καμπίνες για όλα τα ζευγάρια.

Σκέφτηκα πως στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να κλείσει με ασφάλεια μετακινήσεις με αεροπλάνο, αυτοκίνητο και άλλα μέσα μεταφοράς ή διαμονή σε ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες ή ενοικιαζόμενα δωμάτια και να έχει μια εικόνα για το τι ακριβώς πληρώνει, κάτι που δεν υπήρχε στην περίπτωση του σκάφους.

Στο εξωτερικό υπήρχαν ιστοσελίδες κυρίως με αγγελίες σκαφών προς ενοικίαση.

Πλέον μέσω της Incrediblue ο ενδιαφερόμενος χρήστης βρίσκει σε ένα σημείο πληθώρα σκαφών ανά περιοχή ενδιαφέροντος, ενώ μέσω της πλατφόρμας επικοινωνεί απευθείας με τους ιδιοκτήτες των σκαφών που τον ενδιαφέρει σχετικά με το σκάφος αλλά και τη διαδρομή που θέλει να ακολουθήσει. Πέρα από αυτό μπορεί να δει πραγματικές φωτογραφίες από το σκάφος που τον ενδιαφέρει και να διαβάσει σχόλια από παλαιότερους ενοικιαστές. Έχουμε αυτοματοποιήσει όλη διαδικασία, από την πρώτη επαφή μέχρι και την τελική ενοικίαση.

- Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στο ξεκίνημα σας; Υπήρξε κάποιο σημείο που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε;

 

Λένε πως μόνο δύο συναισθήματα νιώθει ένας επιχειρηματίας. Ευφορία και τρόμο. Μέχρι στιγμής το πρώτο επικρατεί και δεν φτάσαμε ποτέ στο σημείο να τα παρατήσουμε.

Με πολύ πείσμα και όρεξη για δουλειά καταφέρνουμε ως ομάδα να προχωρούμε ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Είμαστε ακόμα στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

 

- Πώς καταφέρατε να βρείτε τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσετε μετά τα πρώτα σας βήματα;

 

Μαζί με τους συνεταίρους μου, Θοδωρή Ορφανίδη και Γιώργο Γάτο και τρεις ακόμα συνεργάτες ετοιμάσαμε ένα λειτουργικό πρωτότυπο της ιστοσελίδας και ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Το πρώτο το δείξαμε σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και το δεύτερο σε υποψήφιους επενδυτές.

Μας πήρε 6 μήνες από τότε που ξεκινήσαμε την προσπάθεια μέχρι να είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε κεφάλαια και λίγους μήνες αργότερα εξασφαλίσαμε 100.000 ευρώ (Φεβρουάριος 2013) από το Jeremie Openfund II, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της incrediblue.

Τα πρώτα βήματα μας ήταν πολύ ενθαρρυντικά και έτσι στο τέλος του 2013 προχωρήσαμε σε ένα νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 500.000 ευρώ από το Jeremie Openfund II και "Αγγέλους Επενδυτές" τα οποία επέτρεψαν στην Incrediblue να ανοίξει πανιά για ακόμα περισσότερες αγορές.

- Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει η Incrediblue;

 

​Η Incrediblue ​είναι η "υπηρεσία μίας στάσης" τόσο για τους λάτρεις του θαλάσσιου τουρισμού όσο και για όλους εκείνους που μέχρι σήμερα πίστευαν πως οι διακοπές με σκάφος είναι προνόμιο λίγων. Μέσω της πλατφόρμας μας ο ​χρήστης θα βρει ακριβώς αυτό που θέλει για τις διακοπές του ​ καθώς προσφέρονται αυτήν τη στιγμή 3.000 σκάφη, κυρίως σε χώρες της Μεσογείου. Οι κάτοχοι διπλώματος μπορούν να διαλέξουν το σκάφος που επιθυμούν, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να ζητήσουν κυβερνήτη για το σκάφος που τους ταιριάζει ή να διαλέξουν κατυθείαν ένα από τα σκάφη με πλήρωμα που προσφέρονται.

Κατά μέσο όρο οι χρήστες της υπηρεσίας μας επικοινωνούν με τρεις ​διαφορετικούς ​ιδιοκτήτ​ες αναζητ ​ώντας πληροφορίες και προσφορές​. Μόλις επιλέξουν αυτό ​που ​τους​ ταιριάζει ​ προχωρούν σε κράτησ​η​ πληρώνοντας είτε με πιστωτική είτε με ​κατάθεση χρημάτων​ σε τραπεζικό λογαριασμό​. Οι οικονομικές συναλλαγές γίνονται μέσω κορυφαίων πιστοποιημένων ​ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με 100% ασφάλεια στις συναλλαγές.

 

- Τι είναι αυτό που κάνει την Incrediblue να ξεχωρίζει από τις άλλες ομοειδείς και μη εταιρείες;

 

​Η Incrediblue ​επιχειρεί να φέρει στο θαλάσσιο τουρισμό ό,τι πέτυχε η booking.com ​στα καταλύματα, να δώσει δηλαδή στο χρήστη μία πληθώρα επιλογών στις καλύτερες τιμές ανά προορισμό. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δυνατότητα κράτησης απευθείας ​από τον ιδιοκτήτη του σκάφους, ενώ η συγγραφή σχολίων σχετικά με το σκάφος και την εμπειρία μετά την ολοκλήρωση της εκδρομής, βοηθά άλλους χρήστες στην αναζήτηση.

Ο μύθος των ακριβών διακοπών με σκάφος καταρρίπτεται εύκολα​,​ ​ όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς με μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας.

Αν συγκρίνει κανείς το σύνολο των εξόδων που έχει μία παρέα έξι ατόμων για μία εβδομάδα ή ένα Σαββατοκύριακο σε κάποιο νησί της Ελλάδας (ακτοπλοϊκά/αεροπορικά, διαμονή, σίτιση, ενοικίαση ή μεταφορά μεταφορικού μέσου κτλ) με το αντίστοιχο κόστος της ενοικίασης ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους με το οποίο θα επισκεφθούν όχι μόνο έναν αλλά πληθώρα προορισμών, θα διαπι στώσει ότι ​η δεύτερη επιλογή είναι σημαντικά φθηνότερη και η όλη εμπειρία πλουσιότερη.

Υπάρχουν πολλές επιλογές από 30 μέχρι 50 ευρώ την ημέρα ανά άτομο, ενώ το κόστος αυξάνεται γύρω στα 20-25 ευρώ ανά άτομο εφόσον ζητηθεί κυβερνήτης (skipper). Για τους απαιτητικούς, όπου το κόστος δεν είναι το βασικό κριτήριο επιλογής, προσφέρουμε πολυτελή σκάφη σε λογικές τιμές.

 ​Φέτος έχουμε πελάτες από 15 διαφορετικές χώρες.

Ως επί το πλείστον είναι κάτοικοι χωρών της Μεσογείου και της Βόρειας Ευρώπης, ενώ δεν λείπουν και οι ενοικιάσεις σκαφών από ΗΠΑ, Αυστραλία μέχρι και Ουρουγουάη.



- ​Η Incrediblue έχει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα; Βλέπετε περιθώριο συνεργασιών με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου;

 

Η ταχεία ανάπτυξη διαδικτυακών εταιρειών απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε ορίζοντα πενταετίας, κυρίως σε έξοδα προβολής και διαφήμισης και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Για το λόγο αυτό στο επιχειρηματικό μας πλάνο δεν προβλέπεται μεσοπρόθεσμα κερδοφορία, καθώς τόσο τα επενδεδυμένα κεφάλαια όσο και τα έσοδα τροφοδοτούν την περαιτέρω ανάπτυξη μας.

Είναι πολύ νωρίς για εμάς να αναλογιστούμε οποιαδήποτε σενάρια συγχωνεύσεων ή εξαγορών, όμως μακροπρόθεσμα σίγουρα υφίσταται η προοπτική, καθώς στη μετοχική μας σύνθεση συμπεριλαμβάνεται θεσμικός επενδυτής ο οποίος θα πρέπει στο μέλλον να ρευστοποιήσει τουλάχιστον το μερίδιο του.

Παράλληλα είμαστε πολύ ανοικτοί στη σύναψη συνεργασιών με στόχο την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού σε κοινό που δεν είχε την τύχη να το δοκιμάσει μέχρι τώρα, ως έναν εναλλακτικό τρόπο σύντομων ή πολυήμερων διακοπών (π.χ. διαδικτυακά portals τουριστικού ενδιαφέροντος, διαδικτυακές ταξιδιωτικές υπηρεσίες κ.τλ.).

Γιώργος Κωστούλας

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 19 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.