ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι δείχνουν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη- Κ. Τασούλας: "Έκρηξη ενδιαφέροντος σε Ελλάδα και εξωτερικό"

21:00 - 21 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
Τι δείχνουν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη- Κ. Τασούλας: "Έκρηξη ενδιαφέροντος σε Ελλάδα και εξωτερικό"
Παγκόσμιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, για την πορεία των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, όπου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι ανασκαφικές εργασίες, από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Την Πέμπτη, απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, ήτοι 4.5 μέτρα. Έτσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου.

 

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου. Μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε, κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.

 

Καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα. Οι εργασίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή με προτεραιότητα τη στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.

 

Εν τω μεταξύ, στο ενδιαφέρον πολλών διεθνών μέσων ενημέρωσης για λήψεις στο χώρο της ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη αλλά και την ανάγκη να αξιοποιηθεί περισσότερο από ο,τι γινόταν μέχρι σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός ώστε η χώρα να κερδίσει ξανά και μέσω αυτού τη θέση που της αξίζει στάθηκε σε δηλώσεις του στο "Πρωινό MEGA" ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την ανασκαφή, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: "Νομίζω ότι με αφορμή αυτή την εξέλιξη και την έκρηξη ενδιαφέροντος και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το μνημείο αυτό το μοναδικό αξίζει να σκεφτούμε πάλι το θέμα της ανάδειξης του πολιτισμού μας, το θέμα της περηφάνειας που μας προκαλεί ο πολιτισμός μας και το θέμα της προστασίας του σε συνδυασμό με την αξιοποίησή του περισσότερο από ο,τι μέχρι σήμερα ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει μέσω και του πολιτισμού της τη θέση που της αξίζει".

 

Αναφερόμενος σε αυτές καθ' αυτές τις εργασίας ανέφερε ότι προχωρούν κανονικά, ότι ενδεχομένως χρειαστούν δύο ή και περισσότερες εβδομάδες πριν από την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων και ότι στην αρχαιολογία μετρούν μόνο τα γεγονότα και όχι οι εικασίες ή οι "γεύσεις".

Μάλιστα, επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες ότι βρέθηκαν τμήματα των κομματιών των φτερών που λείπουν από το σώμα των σφιγγών και "προκύπτει ότι επιτρέπεται η πλήρης αποκατάστασή τους". Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.Τέλος, με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. 

"Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων. Όπως ανακοινώσαμε την Τετάρτη, αποκαλύφθηκαν οι σφίγγες και σήμερα όλοι μπορούν να τις θαυμάσουν. Γιατί το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες, πρώτη φορά τις βλέπουμε ελεύθερες από οπτικά εμπόδια που υπήρχαν μέχρι χθες", τόνισε ο Υπουργός.

"Συγχρόνως την ίδια εποχή γίνονται σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες και στον Αργολικό Κόλπο όπου είναι πολύ πιθανό να βρούμε προϊστορικούς οικισμούς μοναδικούς στην Ευρώπη, έχουμε αποκαλύψεις στο Δεσποτικό, λίγο πιο δυτικά της Αντιπάρου, έχουμε πάρα πολύ σημαντικές εξελίξεις", είπε ο κ. Τασούλας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των παράλληλων αρχαιολογικών ερευνών που μπορούν να αποφέρουν αντίστοιχα ευρήματα.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:20 - 21 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.