ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτεύγματα κατά τη θητεία της πρώτης αιρετής Περιφέρειας της Αττικής

13:23 - 29 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
Επιτεύγματα κατά τη θητεία της πρώτης αιρετής Περιφέρειας της Αττικής
Γιάννης Σγουρός: "Δεν δανειστήκαμε. Δεν χρωστάμε. Παραδίδουμε πλεόνασμα και έργα χρήσιμα για τους πολίτες της Αττικής".

Με την ευκαιρία της σημερινής ορκωμοσίας των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου από την Περιφέρεια Αττικής, ανακοινώθηκαν και τα επιτεύγματα  κατά τη θητεία της απερχόμενης Αρχής. Ειδικότερα, γνωστοποιούνται τα εξής:

 

Η ορκωμοσία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι μια πράξη τυπική αλλά και ουσιαστική.

Τυπική, γιατί έτσι προβλέπει ο νόμος, πριν την ανάληψη των καθηκόντων των εκλεγέντων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου να έχουν δώσει τον προβλεπόμενο όρκο, αλλά και ουσιαστική, γιατί με την ορκωμοσία ξεκινά μια σχέση τιμής και ευθύνης, που συνδέει τον αιρετό με το εκλογικό σώμα.

Που συνδέει τον Πολιτικό με τους Πολίτες.

Που συνδέει τον Πολιτικό, πρωτίστως, με τη συνείδηση του.

Η Περιφέρεια Αττικής, που θεσπίστηκε με το νόμο του Καλλικράτη το 2010, είναι ο μεγαλύτερος θεσμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Είναι ένας θεσμός που πρέπει να αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένας θεσμός που πρέπει να ξεχωρίζει και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Στα τριάμισι πρώτα χρόνια λειτουργίας του νέου θεσμού, μέσα σε αντίξοες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτές και να συγκροτήσουμε το νέο θεσμό.

Εμείς παραδίδουμε ένα φορέα με αποθεματικό, που δεν έχει κανένα χρέος, κανένα δάνειο, εκτελεί έργα και τα αποπληρώνει κανονικά, και με Υπηρεσίες που λειτουργούν και εξυπηρετούν τους πολίτες της Αττικής.

Η πρώτη περίοδος του νέου θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Αττική ανήκει πλέον στη δικαιοδοσία της ιστορίας. Περνά στην Ιστορία από την οποία και θα κριθεί. Τα επιτεύγματα της περιόδου αυτής θα αποτελέσουν τη Λυδία λίθο για τη πορεία του θεσμού στο μέλλον.

Ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθούν τα επιτεύγματα στους ακόλουθους τομείς:

  • Με χρηστή διοίκηση επιτεύχθηκε πλεόνασμα, που ξεπερνά τα 300 εκ €, σε μία περίοδο που όλοι σχεδόν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί παρουσίασαν ελλείμματα και τα χρέη.
  • Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με του 66 Δήμους της Αττικής υλοποιεί ένα πρόγραμμα 1134 έργων συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δις ευρώ. Έργα τεχνικών υποδομών, κοινωνικής πρόνοιας, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έργα στους τομείς υγείας και παιδείας, έργα πολιτισμού και αθλητισμού. Έργα αντιπλημμυρικά, έργα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων, έργα οδοποιίας, έργα προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά το ΕΣΠΑ και πετύχαμε όλους τους στόχους. Παραλάβαμε το ΠΕΠ Αττικής με απορρόφηση μόλις στο 14% και το παραδίδουμε στο 81%. Εντάξαμε 163 νέα έργα και δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 684,4 εκ. € για να καλύψουμε ανάγκες των κατοίκων της Αττικής. Τροφοδοτήσαμε την αγορά με 12 εκ. € το μήνα κατά μέσο όρο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας την κρίσιμη αυτή περίοδο που η Αττική πλήττεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας.
  • Χρηματοδοτήσαμε από πόρους του ΕΣΠΑ με 130 εκ € τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής δίνοντας ανάσα στην αγορά.
  • Αναπτύξαμε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής τηςΑττικής και συμβάλλαμε να μπουν η Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
  • Εξασφαλίσαμε τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών σε κάθε γωνιά της Αττικής.
  • Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα τη περίοδο αυτή ενώ παράλληλα εξυγιάνθηκε ο ΕΔΣΝΑ, ο φορέας που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
  • Ολοκληρώσαμε το Σχεδιασμό της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 με κύριο στόχο να βοηθηθούν τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα που πλήττονται από την κρίση και να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός.
  • Λειτουργήσαμε αποτελεσματικά τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και εξυπηρετήσαμε περισσότερες από 6.000.000 επισκέψεις πολιτών για θέματα που τους απασχολούσαν.
  • Εκπροσωπήσαμε αποτελεσματικά την Αττική στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης, που μας εμπιστεύτηκε τη διοργάνωση του Συνεδρίου της στην Αθήνα με συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συνόλου των αυτοδιοικητικών παραγόντων όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Στο Συνέδριο πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη.

Αυτό που χαρακτήρισε αυτή τη πρώτη περίοδο περιφερειακής αυτοδιοικητικής δράσης ήταν η αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών, η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και η ισονομία για όλους τους πολίτες της Αττικής σε Περιφερειακό επίπεδο.

Με την ευκαιρία της σημερινής ορκωμοσίας των μελών του Περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Αττική σε αυτή τη πρώτη της θητεία άφησε μία λαμπρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Δεν δανειστήκαμε. Δεν χρωστάμε. Παραδίδουμε πλεόνασμα και έργα χρήσιμα για τους πολίτες της Αττικής.

Όμως, η σημερινή ημέρα, δικαιωματικά ανήκει στη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Εύχομαι για το καλό της Αττικής, η νέα Περιφερειάρχης Αττικής και οι συνεργάτες της, να δικαιώσουν τις προσδοκίες των πολιτών που τους ψήφισαν και να διαψεύσουν τις αντιρρήσεις όσων δεν τους ψήφισαν. Το έργο τους θα είναι δύσκολο και τους εύχομαι καλή επιτυχία.

Εύχομαι καλή δύναμη και καλή δουλειά σε όλα τα μέλη του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι αυτονόητο, ότι θα συνεχίσω να δίνω το παρών για το καλό των πολιτών της Αττικής.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.