ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς προς Ερντογάν: "Λοιπόν, βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικής διαφοράς"- Τι συζήτησαν για Κυπριακό & ελληνοτουρκικά

15:20 - 05 Σεπ 2014 | Ειδήσεις
Σαμαράς προς Ερντογάν: "Λοιπόν, βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικής διαφοράς"- Τι συζήτησαν για Κυπριακό & ελληνοτουρκικά
Τις πάγιες θέσεις της χώρας πρόβαλε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Στη συνάντηση που διήρκεσε 50 λέπτά και έγινε σε καλό κλίμα μετείχε από ελληνικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο κ. Ερντογάν συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου και τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος για τη συνάντηση και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι το τηλεφώνημα με το οποίο τον συνεχάρη για την εκλογή του, ήταν από τα πρώτα που δέχθηκε.

 

Ξεκινώντας, ο κ. Ερντογάν είπε ότι "είμαστε φίλοι και γείτονες και πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή".

 

asinantisi050914

 

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει "με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας". Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.

 

Για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Έρογλου. Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

Υπενθύμισε, δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

 

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: "Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς".

 

Ο Τ. Ερντογάν ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.

 

Η "έκπληξη" της Άγκυρας

 

Να σημειωθεί ότι το τετ- α- τετ που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς και εκκρεμούσε από διμήνου, γίνεται σε συγκυρία κατά την οποία το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών έχει φορτιστεί από τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα κατεχόμενα.

 

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου προκάλεσαν απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς διέψευσαν τις προσδοκίες για μία πιο επoικοδομητική στάση από την Τουρκία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

 

Από την πλευρά της, η Άγκυρα δηλώνει "έκπληξη" από την ερμηνεία -όπως λέει- που έγινε από την Αθήνα των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

 

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει την "ερμηνεία" σε "ανάγκες εσωτερικής πολιτικής", ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου υποστηρίζει: "Οι ερμηνείες αυτές δεν απηχούν την αντίληψη συνεργασίας, που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, και η οποία επιθυμούμε να συνεχιστεί".

 

Αναφέρει ακόμη πως "ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς για μία δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό και την προσδοκία για τη συνεργασία της Ελλάδος προς αυτή την κατεύθυνση" και πως "η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά (σσ. στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού) σε συνεργασία με τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις και τις ενδιαφερόμενες χώρες και πρωτίστως τα Ηνωμένα Έθνη".

 

anato050914

 

Παρέμβαση Αλβανού πρωθυπουργού- Συναντήσεις Αντ. Σαμαρά

 

Ενδιαφέρον όμως έχει και η τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ενώπιον της Ολομέλειας των αρχηγών κρατών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία μεταξύ άλλων, ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς την ηγεσία των Σκοπίων προκειμένου να επιδείξουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επαφών του, είχε σύντομη συνομιλία με τον Καναδό πρωθυπουργό, καθώς και με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:24 - 05 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.