ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τμηματικά ή ολόκληρο το Θριάσιο πρέπει να δοθεί

11:25 - 07 Οκτ 2014 | Ειδήσεις
Τμηματικά ή ολόκληρο το Θριάσιο πρέπει να δοθεί
Από 100 στρέμματα η κάθε μία, φαίνεται ότι θέλουν οι ελληνικές συμμετοχές στον διαγωνισμό για το Θριάσιο Πεδίο, καθώς το υψηλό κόστος της επένδυσης για το σύνολο της έκτασης των 600 στρεμμάτων που θα στεγάσει το εμπορευματικό κέντρο είναι αποτρεπτικό για τους ενδιαφερόμενους πλην ενός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος της επένδυσης για την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου ανέρχεται σε 250 - 300 εκατ. ευρώ το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορούν να «σηκώσουν» οι ενδιαφερόμενοι από την ελληνική πλευρά. Αντιθέτως, η κινεζική Cosco «καλοβλέπει» το ενδεχόμενο να αναλάβει το σύνολο της έκτασης, κάτι το οποίο όμως θα διαμορφώσει μονοπωλιακές συνθήκες στην αγορά. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις η Cosco αναμένεται να καταθέσει προσφορά για 300 από τα 588 στρέμματα, καθώς έχοντας το προηγούμενο του Πειραιά, ο οποίος τρέχει με εξαιρετικούς ρυθμούς για τον κινεζικό κολοσσό, επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τουλάχιστον το μισό της έκτασης που διατίθεται στο Θριάσιο.

 

Μετά την Cosco, τι;

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσον αφορά στις άλλες συμμετοχές, η πλειονότητά τους θα προχωρήσει σε κατάθεση προσφοράς για 100 στρέμματα η κάθε μία. Σημειώνεται ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η Goldair, η Foodlink, η Eurobank Properties, η MedLog και η Redeplan. Δεν αποκλείεται ωστόσο να κατατεθεί προσφορά και από την Sarmed, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία logistics δεν έχει προσέλθει στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

 

Πώς θα γίνει η παραχώρηση;

 

Στο μεταξύ η ΓΑΙΟΣΕ δεν έχει καταλήξει ακόμη στο τελικό σχέδιο της σύμβασης, δηλαδή στον ακριβή τρόπο αξιοποίησης της έκτασης. Πρόκειται κατ’ αρχάς για τα 588 στρέμματα του εμπορευματικού κέντρου και για το κέντρο διαλογής. Για τον επόμενο μήνα περίπου, εκτιμάται, ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους, ώστε να καταλήξει στο τελικό μοντέλο αξιοποίησης το οποίο θα συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητας επιτυχούς έκβασης του διαγωνισμού.


Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η συνολική παραχώρηση των 588 στρεμμάτων και του σταθμού μεταφόρτωσης, για 30 χρόνια, σενάριο το οποίο όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες καθώς εκτιμάται ότι μοναδικός ενδιαφερόμενος θα είναι ο κινεζικός κολοσσός. Ακόμη ένα ενδεχόμενο είναι ο διαχωρισμός των δύο και η σύναψη διαφορετικών συμβάσεων παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο και για το κέντρο διαλογής. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, επικρατέστερο σενάριο είναι η (μακροχρόνια) παραχώρηση της έκτασης όπου θα γίνει το εμπορευματικό κέντρο σε τμήματα ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι και με στόχο την πιο αποτελεσματική διαχείριση της έκτασης.

Χαρά Αυγερινού

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.