ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα "φέρνουν" την Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα

10:27 - 13 Οκτ 2014 | Ειδήσεις
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα "φέρνουν" την Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ -κι έμπειρη δικηγόρος- Αμάλ Αλαμουντίν θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Αθήνα, προκειμένου συμβουλεύεσει νομικά την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στη δημοσιότητα που έχει συγκεντρώσει η Αμάλ Αλαμουντίν το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως "ποντάρει" η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζωντας πως θα μπορούσε να γίνει το πρόσωπο της προσπάθειας για επιστροφή των Γλυπτών. Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού Κ.Τασούλα, παρέα με τον σπουδαίο δικηγόρο Τζέφρι Ρόμπερτσον- συνεργάτη της στο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers.

Ωστόσο, αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει όλα πάνω στην "κα. Κλούνει", πρόσωπο-κλειδί στο θέμα των Μαρμάρων είναι κυρίως ο Τζέφρι Ρόμπερτσον - δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργοδότης της Αλαμουντίν. Ο Ρόμπερτσον, άλλωστε, είναι και ο άνθρωπος που κατάφερε να επιτύχει την επιστροφή των αρχαιοτήτων των Αβοριγίνων της Τασμανίας στην Αυστραλία από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βρετανίας.

To 2012, στο βιβλίο του «Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας», ανέπτυξε τη θεωρία του για το διεθνές δικαίωμα της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών. «Υπάρχει σημαντική στήριξη για την δημιουργία ενός διεθνούς κανόνα που θα επιβάλει την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών μεγάλης εθνικής σημασίας» έγραφε. Αυτός ο κανόνας δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να αδειάσουν τα μουσεία της Δύσης, αναφέρει, και θα εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση «μοναδικών» έργων όπως τα Γλυπτά, ένα «ζωντανό σύμβολο ιστορίας και πολιτισμού» από την εποχή της γέννησης της Δημοκρατίας. Ο ίδιος δηλώνει ότι η νομοθεσία αυτή θα βασίζεται σε διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που δίνουν στις χώρες το «δικαίωμα στον πολιτισμό».

Συμβουλές εκ των έσω 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Doughty Street Chambers, «για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον Ρόμπερτσον και την κυρία Κλούνεϊ να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για αυτό το θέμα το 2011. Θα πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους».

Να σημειωθεί πως στη Αθήνα θα βρεθεί και ο Νόρμαν Πάλμερ, επίσης ειδικός σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς-ιδιοκτησίας. Οι δύο δικηγόροι, οι οποίοι φέρουν τον κορυφαίο τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen's Counsel), θα βρίσκονται στην Ελλάδα από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου.

Όσο για την Αμάλ Αλαμουντίν, φαίνεται πως γνωρίζει αρκετά για την υπόθεση των Γλυπτών, καθώς ήταν μία από τους έξι δικηγόρους που συνέτεξαν έκθεση για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών το 2011. 

Βρετανική "χολή" για την Αμάλ

Τα διεθνή ΜΜΕ, με αφορμή το γεγονός πως η επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα για τα Μάρμαρα, συμπίπτει με την επιστροφή της στη δουλειά μετά τον γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, έχουν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Βρετανοί, έχουν σταθεί στην υπόθεση λίγο... παραπάνω, με συγκεκριμένα δημοσιεύματα να εμφανίζονται εως και κακεντρεχή.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των βρετανικών Times, που πριλ λίγες μέρες δημοσίευσαν άρθρο με πρόλογο "Σαν να μην έφτανε που έκλεψε τον πιο περιζήτητο εργένη του κόσμου, η κυρία Κλούνεϊ θέλει να κλέψει και τα πιο περιζήτητα μάρμαρα του κόσμου. Ή, ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας, να τα ελευθερώσει".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Telegraph, όπου σε άρθρο ο ο Σερ Τζον Μπόρντμαν, ιστορικός στην Οξφόρδη, προειδοποιεί ότι η επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα θα «καταστρέψει» τα μεγάλα μουσεία, καθώς -σύμφωνα με τον ίδιο- θα δημιουργήσει ένα «φρικτό προηγούμενο» που θα οδηγήσει μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο να παραδώσουν τις αρχαιότητες που είχαν επί δεκαετίες.

amal marbles

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:00 - 13 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.